Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Ива Дойчинова с невероятен разказ за Виетнам и Камбоджа 
Автор: Екип Varna24.bg 16:48 / 02.12.2023Коментари (0)711
© Фокус
Много исках да посетя Виетнам и Камбоджа – две невероятно красиви места, всяко със своята прекрасна история, традиции и съвременна обаятелност. Това коментира в предаването "Куфарът на фокус" на Радио "Фокус" с водещ Ася Александрова програмният директор на Радио "Фокус" и дългогодишен радиоводещ Ива Дойчинова.

 По думите й Виетнам няма нищо общо с европейската цивилизация. Виетнам е една бандитско-комунистическа държава, една дълбоко корумпирана страна, в която всъщност почти няма никакви правила, освен това да работиш, за да се изхранваш. "Изключително впечатляващи са неуморни работници, които работят на поне едно-две места, за да изкарват пари. Това е изключително парадоксално предвид факта, че са комунистическа държава вече толкова десетилетия. В столицата на Виетнам има една градска култура, която е много впечатляваща – по малките улички на Ханой можеш да намериш удивителни кафенета, които са направени от фасадите няколко къщи, долепени една до друга, нарисувани с невероятни графити – наистина поетични графити На тези места можеш да пиеш тяхното кафе с разбити жълтък и подправки.“

Ива Дойчинова разказа още и за неповторимия бирен фестивал, който се провежда в Ханой – една огромна стъклена къща, построена точно в средата на централния площад, чиято фасада е прозрачна и всички посетители, които минават оттам са длъжни да пият бира безплатно, непрекъснато, като на всеки един етаж има различен тип предизвикателство – да танцуват, да се снимат в клип, накрая печелиш и награда.

"Ханой е един изключително събуден, еманципиран, жив град на много усмихнати, много сладки, незнаещи английски хора, с убийствено движение, - сподели още тя. - Движението е нечовешко. Аз такова нещо не съм виждала – тотален хаос. Светофарите нямат нищо общо със светлините си, те са напълно ненужни, както и пешеходните пътеки. Прекъсваш се три пъти, плюеш си в пазвата, няколко пъти излизаш на улица и след това се връщаш, защото ти остави, че те никога, никога не спират, тъй като това е едно огромно движение като рояк от "пърпоретки“, сред които има коли, автобуси, и всеки се бие за правото си да мине пръв.“  

Интересно място за посещение е Ха Лонг Бей – едно от най-красивите места на света под закрилата на ЮНЕСКО. Името му означава "заливът на падащия дракон“ – целият залив е обсипан с множество изключително красиви островръхи острови, хълмчета, зъбери, и някои от островите са дом за плаващите селища на рибарите, които се изхранват от плитките води. Зад цялата красота на природата обаче стои дивият комунистически капитализъм, който опустошава всичко, което може да се превърне туристическа атракция и да печели пари, и това неминуемо разваля акваторията – могат да се видят цели островчета от боклуци, плуващи във водата.

Хой Ан – е вълшебно място в централната част на Виетнам, където живеят много европейци колониални френски къщи, включително има и много българи, разказа Ива Дойчинова. "Хой Ан е едно старинно градче, изключително красиво и поетично, с прекрасни плажове и курорти.“ Другото много туристическо посещаемо място е Ба На Хилс с неговия Златният мост: "Когато Виетнам решава да се състезава с Тайланд, близки до комунистическата партия групировки решават да направят този изключителен комплекс, който по своята чудовищност и пир на кича може да се сравни само с центъра на Скопие, Равадиново и Дисниленд взети заедно.“  

В Сайгон – един изключително модерен и съвременен град, "Уличката на литературата е малка, кратка, но изключително живописна, в абсолютния център на града, и е посветена на децата. Всички щандове с книги са изключително ниски, за да могат децата да си вземат книжка и заедно с родителите си да седнат да я прочетат. На цялата улица не се пуши, не се пие нищо друго освен кафе и чай, и действително е едно от най-красивите места за убеждаване в красотата на четенето и това, че да си заобиколен от книги всъщност е щастие,“ сподели още впечатленията си журналистът.

Камбоджа е свят на контрастите: големи градове, като град Сием Рийп, от който се тръгва към храмовите комплекси, с най-голямата барова улица в Азия; плаващите селища с примитивния начин живот, но който пък носи романтизъм и уют; най-големият храмов комплекс, в който се усеща спокойствието и тишината.

"Ангкор Ват е една приказка, най-големият действащ храмов комплекс в света, направен от кхмерите. Дълго време е бил загубен – намират го френски изследователи, и буквално той е откраднат и възвърнат от джунглата – процес, който все още продължава. Никога не съм виждала нещо  по-мощно въздействащо и красиво, това са стотици хиляди метри барелефи – издълбани в камъка картини, които представляват цялата история на Кхмерската империя. Изображенията са толкова прецизни и красиви, все едно са направени от Микеланджело. Там действително все още можеш да усетиш духа на истинския будизъм,“ разказа Ива Дойчинова.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Стрелба по Роберт Фицо
Енергийна криза
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Мигрантски натиск към България
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: