Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Иван Карчев: Пътешествията винаги започват с магия, с едно намерение
Автор: Живко Кръстев 13:30 / 07.02.2024Коментари (0)856
© Фокус
Латинска Америка е детската ми мечта за екзотика и пътуване някъде далеч, отвъд океана. Това каза в предаването "Човекът на фокус" на Радио "Фокус" инженерът по образование, философ, мистик и пътешественик по душа Иван Карчев. "Пътешествията винаги започват с магия. С едно намерение, с една детска душа, с един сън, които дори без да влагам усилия да се случи, то по един много невероятен начин започват да се случват събития, които ме водят и нещата започват да се случват. Искрената мечта и искрено пожелание, което включва едно вътрешно чувство на радост от това, че нещата ще се случат, правят така, че нещата се организират някак си сами."

"Усещай качеството на живота" е водещата максима в живота на Иван Карчев. За него е важно дали живот има качество или количеството в него.

"Винаги исках да разбера и се стремях към това животът ми да бъде радостен, да получавам от него преживявания, които да ме радват, а не точно какво имам и как точно се случва това радване от живота. Парите за мен винаги са били средство, което може да ми даде, а може и да ми вземе," сподели още той.   

Първото му пътешествие започва с Доминиканската република, където остава да живее близо 18 години. "Има голяма разлика между един турист, който отива в една изкуствена среда, в един индустриален туризъм, защото той си остава в индустрията. Тия големи хотелски вериги създават нещо, което човекът вече е свикнал, той си остава в една капсула," категоричен е той.  

"Имах щастието отида в Пунта Кана на плажа Баваро когато това нещо беше почти напълно девствено. Там имаше три хотела, които започнаха да тепърва да навлизат, пътят беше черен.  Там живеехме чужденци от цял свят с най-различни националности и бяхме индианци, защото ценяхме точно това, че всичко е естествено. Няма нужда да се слага етикет "био", всичко беше био. Ние живеехме в един био свят, който си беше естествен: безкрайни палмови гори, безбрежни плажове, на който да се разхождаш, да ходиш на подводен риболов. Това всичко вече го няма – има курорти," разказа още Иван Карчев.  

Друго интересно място, за което пътешественикът разказва с удоволствие е Перу, което за него е една мистична страна с живи традиции, където хората са запазели връзката си с корените си. "Животът пак по един много фантастичен магичен начин на заведе в Перу, където се запознах с хора, които все още съхраняват и предават живи традициите. Уникалното в Перу е, че те са в две различни посоки: едната е към небесата или към високите планини – това е традицията на народите от Андите, и другата е традицията на амазонските народи, които пък са свързани много с растенията и животните, с тия неща, които ражда земята.  Оказа са, че все още има хора, които са успели да оцелеят след 500 години потискане и все още предават тия традиции."

По думите му в Перу се е съхранило голямото богатство от няколко различни традиции и  народности, като там може би е най-разнообразна палитрата от традиции и езици, индиански племена. "Има аймара, които са древните предшественици на инките, има наследници на инките, има може би 30-40 различни народности в амазонските джунгли и по крайбрежието, които са успели да оцелеят след нашествието на испанците. Много от тях са все още, но може би последните носители наистина на живата традиция.  Аз го приех като мисия да им помагам, за да може това знание да се запази, заедно с мои сътрудници и приятели от Перу, и също и с Фондация "Амаро" започваме един процес на сътрудничество и в България в тая посока," обясни той.

Иван Карчев сподели още, че в така известните "растения на силата“ западното общество и местните племена, запазили традициите в Перу, влагат много различен смисъл. "За един истински лечител това е една мисия в живота му – свързвайки с тия растения на силата, той всъщност поема един обет да служи на хората за добро, като им помага с лечение и със съвети. Това е функцията на жреца на племето. Нашата западна форма на мислене е двумерна, а техният е тримерен. Самият начин на възприемане на света на индианските племена в Перу е много по-различен и те влизат по един съвсем различен начин във връзка с растенията на силата, като това се отнася също и за коката, която не знаем тука каква какъв бич е за западното общество."








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: