Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Иван Ланджев: Наградата "Букър" за Георги Господинов е в плюс за цялата българска литература
Автор: Екип Varna24.bg 10:01 / 24.05.2023Коментари (0)801
©
Наградата "Букър“ за романа "Времеубежище“ на Георги Господинов е безспорен, несъмнен, истински повод за национална гордост. Тези постижения са в плюс за цялата българска литература, тъй като се повдига разговор за нея. Това каза поетът, сценарист и писател Иван Ланджев в предаването "Денят на фокус“ на "Фокус“. 

Успехът е личен, на автора и преводача Анджела Родел, но наградата е важна за България и за българската литература. "Ако наистина сме нация, която се идентифицира с книжовността си, наградата на Георги Господинов би трябвало да е повод за гордост на всички. Има много лесен и надежден тест за характера на човека и той се съдържа в това да видим как човек реагира в най-светлите и радостни мигове на свой колега, особено що се отнася до такива сфери на дейност като изкуството, които са чиста меритокрация – в крайна сметка тук се съди по заслугите“, коментира Иван Ланджев.  

Писателят определи 24 май като любим за него празник, защото той е един от малкото поводи за обединение на нацията. "Винаги много се вълнувам и ми е много приятно от това, че по някакъв непринуден начин, почти неволно, ние ставаме единодушни, дори да е за 24 часа на 24 май. Защото особено напоследък, ние за нищо не сме единодушни, обществото е ужасно разделено. Има много политически манипулатори, които имат интерес от това да държат обществото разделено. Обаче на 24 май сякаш сме обединени. Това е най-безспорният ни празник. Много е любопитен и в международен контекст, защото обикновено чужденците се чудят как така имаме Празник на буквите, словото, писмеността и културата. Много интересна концепция е и ми се струва, че е адски важно да го пазим“, подчерта Ланджев.  

Българският език по думите му е по-голям от държавата. "Тук не става въпрос за патриотично изказване, а за проста аритметика – езика го говорят повече хора, отколкото има в държавата. В България има 6,5 милиона човека, по целия свят български говорят около 9 милиона човека. Освен това езикът остава и след държавата – вижте гибелта на най-големите империи, а езиците им продължават да съществуват под една или друга форма. Римска империя няма, обаче латинският език живее във факултетите по класическа филология“, посочи писателят.



Още по темата: общо новини по темата: 28
22.09.2023 »
17.09.2023 »
03.08.2023 »
16.06.2023 »
10.06.2023 »
04.06.2023 »
предишна страница [ 1/5 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: