Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Изкуство от най-висока класа на "Варненско лято"
Автор: Екип Varna24.bg 11:04 / 13.09.2018Коментари (0)1920
©
Първата флейта на Симфоничния оркестър на БНР Явор Желев и номинираният за Grammy обоист Слав Славчев ще покажат изкуство от най-висока класа на 18 септември на Международния музикален фестивал "Варненско лято“. Водещите музиканти ще си партнират със Струнен квартет "Фрош“, Кристиан Косев – контрабас, и Драгомир Йосифов – клавесин. Елегантният концерт е от 19 часа в Аулата на Икономическия университет и е част от дългоочакваната барокова поредица в края на фестивала.

Почитателите на барока ще слушат избрани изящни творби на едни от най-големите имена от тази епоха: Четири фантазии за струнен квартет от Пърсел, Концерт за флейта и струнен квартет на Телеман, Концерт за обой и струнни инструменти на Чимароза и Концерт за флаутино до мажор от Вивалди.

Явор Желев е дългогодишен соло флейтист на Симфоничния оркестър на Българското национално радио и преподавател по флейта в Музикалната академия и в Нов български университет в София. Концертира и прави записи активно. Критиката го определя като ярък и разностранен флейтист от европейска класа, който излъчва удовлетворение и радост, когато свири.

Обоистът Слав Славчев е завършил  Консерватория "Richard Strauss" в  Мюнхен  при Франсоа Лелю. Постоянен гост на Оркестъра на Баварското радио и Баварската държавна опера, както и на Мюнхенския камерен оркестър, Грузинския камерен оркестър - Инголщадт, Симфоничния оркестър на Катар и др. Развива активна звукозаписна дейност. Записва дискография "Симфониите на Хайдн" с Хайделберг Симфоникер под диригенството на Томас Фай. През 2011 година получава номинация за наградата “Grammy"  за класическа музика за записа на Увертюрите на Антонио Салиери с  Manncheimer Mozartorchester.  От 2011 е соло обоист на Симфоничния оркестър на БНР.

Струнен квартет "Фрош“ е важен участник в изпълнението на тази стилна програма. Във формацията влизат Негина Стоянова - цигулка, Петя Димитрова - цигулка, Мария Вълчанова - виола, и Атанас Кръстев - виолончело.  Квартетът е носител на втора награда на Международния конкурс за австрийска камерна музика – София през 2008 г., на първа награда на Академичния конкурс за камерна музика, посветен на Марин Големинов, носител е и на награда ''Кристална лира" през  2015 г.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
49-ото Народно събрание
Политическо противоборство в САЩ
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: