Изненади за ценителите в бароковия цикъл на "Варненско лято"

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:37 / 07.09.2018
1690
Музикалното Варненско лято продължава за радост на меломаните и през септември. Много изненади и шанс да се чуят оригинали и смели интерпретации ще предложи на публиката високоцененият и очакван цикъл "Изкуството на Барока и Ренесанса“ на Международния музикален фестивал "Варненско лято“. Модулът ще събере в три концерта от 17 до 19 септември изящни творби на старинната музика, изпълнени от посветени музиканти в Аулата на Икономическия университет във Варна.

Цикълът се открива от саксофонен квартет "Сигнум“ от Германия. Музикантите са известни със своята дръзка визия и още по-дързък поглед към творчеството на Йохан Себастиан Бах. Проектът "Бах отвъд времето“ ще бъде представен на 17 септември от 19 ч. В него ще прозвучат както творби на великия композитор, така и композиции на Пиацола, Райх, Дейвид Масланка. Саксофонният квартет е наложил своя стил и е познат с маниера си в едни от най-престижните зали и на уважавани фестивали в Европа и САЩ.

Един концерт с изтънчена програма, изтъкана от шедьоври на Пърсел, Телеман, Вивалди и Чимароза, засилва нетърпението на познавачите към вечерта на 18 септември. В нея се срещат едни от най-изявените български изпълнители в бароковия жанр: Явор Желев – флейта – първи флейтист на Симфоничния оркестър на БНР и номинираният за Grammy обоист Слав Славчев. Те излизат на сцената от 19 ч. заедно със струнен квартет "Фрош“, Кристиан Косев – контрабас и Драгомир Йосифов – клавесин.

Силен и красив финал на бароковия цикъл ще бъде е гостуването на италианския ансамбъл "Кончерто де кавалиери“. В концерта "Венециански музикален барок“ на 19 септември от 19 ч. в Аулата на Икономическия университет публиката ще има уникалната възможност да чуе рядко изпълнявани творби на Албинони, Вивалди, Марчело и Калдара. Марчело Ди Лиза е диригент и изпълнител на клавесина в тази формация, вдъхновена от откриването и реставрирането на венециански композиции за инструменти от епохата – блок флейта, фагот, барокови струнни.

Билети за събитията от програмата на ММФ "Варненско лято“ 2018: за концертите - на касите на ФКЦ и онлайн.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
С присадени сърце и бъбрек: Българинът, покорил Килиманджаро е на...
Орлин Павлов за музиката, изкуствения интелект и мечтите
И тя оперира носа си
Катето Евро готова да издигне паметник на онзи, който я откаже от...
Велики понеделник е! Започва Страстната седмица, ето кой празнува...
Какво ще е времето във Варна днес?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).