Интернет е дом на безброй блогове и статии, които твърдят, че микровълновите са вредни за нашето здраве. Обичайните обвинения са, че те са отговорни за премахването на витамини и хранителни вещества от нашата храна. Въпреки това идеята, че микровълновите фурни са по-лоши за нас от другите форми на готвене, не се подкрепя от научни доказателства.
Микровълновите фурни използват микровълново лъчение за затопляне на храната. Микровълните карат водните молекули в храната да вибрират, генерирайки топлина, която се разпространява през околните молекули, за да загрее и следователно да сготви храната. Този процес може да повлияе на витамините и хранителните вещества в нашата храна, но тези промени не са уникални за готвенето в микровълнова печка – това е резултат от нагряването.
При нагряване на храната някои витамини, като витамин С, могат да се разградят, но това е продукт на процеса на нагряване и ще се случи независимо дали храната е приготвена на котлон, в обикновена фурна или в микровълнова печка.
Протеините също са "денатурирани“ – това е термин, който звучи като "натуралността се премахва“, но просто означава, че протеините се разграждат и това се случва, когато се нагряват по някакъв начин за готвене.
Друг начин, по който хранителните вещества могат да бъдат загубени, е чрез готвене на храна във вода – проучванията показват, че варенето на зеленчуци позволява на хранителните вещества да изтекат във водата за готвене – която след това обикновено се изхвърля. Това означава, че се регистрират по-големи хранителни загуби при варене, отколкото при готвене на пара или пържене – или в микровълнова фурна, пише BBC.
Всъщност най-добрият начин да запазите витамини и хранителни вещества при готвене е да използвате кратки времена за готвене, които ограничават излагането на топлина и метод на готвене, който използва възможно най-малко течност – две неща, които са лесни за постигане с микровълнова печка, въпреки че проучванията показват, че най-добрият начин да запазите хранителните вещества в зеленчуците е да ги приготвите на пара.
Така че, ако обичате да използвате микровълнова печка – продължавайте! В някои случаи вашата храна всъщност може да е по-питателна!
Wedar
на 11.12.2024 г.
Това е истината. Трябва да се знае. Живко Радев-инж.технолог "Хранителна промишленост". Автор и собственик на 9 патента за изобретение в чужди държави и един в България с основен акцент - Микровълново нагряване на храни.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.