Използването на микровълнова фурна прави храната по-малко здравословна?

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
22:58 / 10.12.2024
1712
Интернет е дом на безброй блогове и статии, които твърдят, че микровълновите са вредни за нашето здраве. Обичайните обвинения са, че те са отговорни за премахването на витамини и хранителни вещества от нашата храна. Въпреки това идеята, че микровълновите фурни са по-лоши за нас от другите форми на готвене, не се подкрепя от научни доказателства.

Микровълновите фурни използват микровълново лъчение за затопляне на храната. Микровълните карат водните молекули в храната да вибрират, генерирайки топлина, която се разпространява през околните молекули, за да загрее и следователно да сготви храната. Този процес може да повлияе на витамините и хранителните вещества в нашата храна, но тези промени не са уникални за готвенето в микровълнова печка – това е резултат от нагряването.

При нагряване на храната някои витамини, като витамин С, могат да се разградят, но това е продукт на процеса на нагряване и ще се случи независимо дали храната е приготвена на котлон, в обикновена фурна или в микровълнова печка.

Протеините също са "денатурирани“ – това е термин, който звучи като "натуралността се премахва“, но просто означава, че протеините се разграждат и това се случва, когато се нагряват по някакъв начин за готвене.

Друг начин, по който хранителните вещества могат да бъдат загубени, е чрез готвене на храна във вода – проучванията показват, че варенето на зеленчуци позволява на хранителните вещества да изтекат във водата за готвене – която след това обикновено се изхвърля. Това означава, че се регистрират по-големи хранителни загуби при варене, отколкото при готвене на пара или пържене – или в микровълнова фурна, пише BBC.

Всъщност най-добрият начин да запазите витамини и хранителни вещества при готвене е да използвате кратки времена за готвене, които ограничават излагането на топлина и метод на готвене, който използва възможно най-малко течност – две неща, които са лесни за постигане с микровълнова печка, въпреки че проучванията показват, че най-добрият начин да запазите хранителните вещества в зеленчуците е да ги приготвите на пара.

Така че, ако обичате да използвате микровълнова печка – продължавайте! В някои случаи вашата храна всъщност може да е по-питателна!

Виж коментарите (1)
Още новини от Любопитни новини:
Тези храни помагат при борбата със стреса
6 причини да имате оси в двора
Мис България Свят 2017 стана майка за трети път
Жени Живкова обжалва развода си
Симптоми, по които да разпознаем скарлатината
Удрят ни силни магнитни бури през месец май, ето кога точно


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).