Кафето три в едно "вреди" повече от другите, ето защо

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:16 / 13.05.2024
1126
Разтворимото кафе не ободрява и дори може да има обратен ефект, освен това съдържа вещества, които са опасни за храносмилателната система, каза биологът Александър Созикин. Подробни биохимични изследвания показват, че концентрацията на кофеин в инстантните напитки е незначителна. Но има вещество, наречено теобромин, което има обратен ефект, инхибира и дори причинява сънливост.

Кафето три в едно "вреди" повече от другите с теобромин.

Дори има забрана да се продава такова кафе на бензиностанциите, защото шофьорите, след като са го пили "за ободряване“, са заспивали по време на шофиране“, каза специалистът. 

Между другото, кафето три в едно съдържа и аромати, подобрители на вкуса и мириса, както и багрила.

Когато се приемат редовно, те се натрупват, което води до развитието на ерозивен гастрит, язва на стомаха и дванадесетопръстника, остър и хроничен панкреатит. Ако човек, който пие такива напитки, има камъни в жлъчката, тогава кафето може да предизвика тяхното освобождаване.

Тези вещества обаче могат да се съдържат във всяка разтворима напитка. И колкото по-ниско е качеството й, толкова повече са. Често за разтворимо кафе се използват най-евтините сортове растения или дори некачествени зърна, казва биологът.

Созикин препоръчва да изучавате информация за марките разтворимо кафе на специализирани платформи, където можете да намерите списъци както на недоказани производители, така и на онези компании, на чиито продукти можете да се доверите, пише zdrave.to.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Той е голям талант, ще го гледаме по-често на малкия екран
Сиромахов за най-страшните женски реплики по време на мач
Райските кътчета в Родопите с водопадите
Ужас с привкус на джаз: Защо Джон Бон Джоуви мрази сватби
Гатьо тотално отсвири Бони
Георги Парцалев: Всеки път, когато срещах любовта, съдбата ми я о...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).