Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Как бързо да пресечем настинката?
Автор: Екип Varna24.bg 12:46 / 30.10.2023Коментари (0)1223
©
Особено активни са през преходните сезони – есента и пролетта, неприятните настинки дебнат отвсякъде. Зимата също носи доста често със себе си различни болести като простуда и грип. Каква е добрата новина – има методи, с които можете да пресечете настинката бързо и лесно. Защо толкова често настиваме през този период и как да се възстановим възможно най-бързо?

Как възниква инфекцията?

Експертите идентифицират няколко начина за предаване на инфекцията:

1. Директен контакт с болни хора у дома, на работа, в градския транспорт и други обществени места. При кихане и кашляне във въздуха се отделят секрети под формата на слюнка и носна слуз, съдържащи вируси.

2. Настинка, причинена от хипотермия, която се появява при продължително излагане в студена стая или на открито при ниски температури.

3. Пренебрегване на правилата и средствата за лична хигиена с използване на предмети и прибори, използвани от болен човек.

Най-често на инфекция са податливи хора с отслабена имунна система поради хронични заболявания, небалансирано хранене, стрес и др.

Методи за бързо пресичане на настинката

Когато става въпрос за пресичане на настинка, методите могат да бъдат както домашни средства, така и лекарствени продукти. Специалистите от аптека Прайм дават следните препоръки:

- лекарства – на пазара има много хапчета и прахчета, предназначени за бързо пресичане на настинка. Винаги следвайте указанията на опаковката или консултирайте лекар преди употреба;

- билки – природата ни предлага редица билки, които помагат при настинка, като лука и чесъна. Високото съдържание на фитонциди в тях убива вирусите. Чайове от дива мента, лайка, ехинацая и подбел са доказали своите лечебни свойства за пресичане на кашлица и облекчаване на симптомите на простуда;

- включете в храненето си продукти, съдържащи аскорбинова киселина, протеини и витамин D, помагат за укрепване на имунната система;

- физическата активност помага за подобряване на кръвоснабдяването на органите и насищане на кръвта с кислород, което активира производството на интерферони за борба с настинките;

- хроничната липса на сън, физическата и умствена умора, неправилният режим и липсата на почивки през работния ден имат разрушителен ефект върху здравето и отслабват способността на организма да устои на настинки;

- третиране на потенциално опасни повърхности, ключове и дръжки на врати с дезинфекционни разтвори;

- лична хигиена с често миене на ръцете;

- пиене на достатъчно чиста вода (поне 1,5 литра на ден) и други течности.

Ефективните мерки за предотвратяване на вирусни заболявания позволяват не само да се предпазите от грип, но и от проблеми с патологично обостряне на белите дробове, сърцето, ставите и сухожилията.

Витамини за укрепване на имунната система при настинки

Комплексните лекарства се използват като помощно средство за профилактика и лечение на остри респираторни вирусни инфекции. За да разберете от какви витамини се нуждае тялото ви, е най-добре направата на кръвен тест. Трябва правилно да се предпазвате от настинки и вирусни заболявания, така че това да не доведе до нежелани ефекти. Списъкът на витамините, които влизат в тялото ни в излишък с храната и от които се нуждае имунната ни система са:

- А – пъпеш, зеленчуци, кайсии;

- група В – бобови растения, елда, ядки, домати, мляко;

- С – кисело зеле, отвара от шипки, черен пипер, касис и боровинки;

- D – мазна риба, млечни продукти, яйчен жълтък, слънчогледови семки. Влизайки в тялото, той се отлага в мастната тъкан, след което се произвежда под въздействието на ултравиолетовите лъчи;

- Е (токоферол) – растителни масла, яйца.

Въпреки това, попълването на необходимото количество и състав на витамини и микроелементи само чрез хранене не винаги е осъществима задача. Ето защо, след проучване за техния дефицит, можете да закупите подходящи таблетки от аптеката.

Защо е важно правилното лечение, в случай че настинете?

Пресичането на настинка е важно не само защото ви помага да се чувствате по-добре, но и за да предотвратите възможни усложнения, които може да възникнат. Такива са бронхит, синузит и дори пневмония.

Когато сте изправени пред предизвикателството да пресечете настинка, е важно да комбинирате различни методи. Без значение дали ще изберете чайове, билки, хапчета, или други методи, важно е да действате бързо и да следвате съветите на специалист. И нека тази зима да е без простуди и болести!








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Ремонти във Варна
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
24 май: Ден на славянската писменост и култура
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: