Как да пием, без да се напием

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
08:26 / 02.01.2025
1422
Нова година е най-тежкият празник в целия календар. Натоварен е с най-много очаквания, храна, алкохол, а въпросът "Къде ще сме на Нова година?!“ започва трескаво да се задава някъде от края на октомври чак до предиобеда на 31 декември.

За мнозинството от българи мястото няма чак такова значение, тъй като купон може да стане навсякъде. Важно е обаче да има достатъчно количество ядене и пиене! Това са двете здрави основи на всичко, случващо се у нас – от църковни, през обществени, лични, семейни и приятелски празници, та дори и за една обикновена събота вечер.

Масата и хладилникът трябва да са заредени с достатъчно количество сарми, руска и млечна салата, пържоли, всякакви мезета, кюфтета, кебапчета, баница, разбира се и хляб, за да е сигурно, че никой няма да остане гладен, а що се отнадя до алкохола, той задължително трябва да започне с домашно вино и ракия и да завърши със среден клас уиски и шампанко ("Искра“, за да е хем пенливо, хем евтинко).

Сред цялата вакханалия от ядене, пиене, дунавско хоро, целувки по бузите и крясъци "Като сме зле, се така да сме!“ настъпва новата година, която със сигурност ще донесе много и различни неща за всеки, но едно е сигурно – 1 януари ще стартира някъде късно по обяд с жесток махмурлук.

Препиването е сякаш неизбежна част от новогодишните празненства, а чувството няколко часа по-късно е толкова тежко, че искрено съжаляваш за всичко, което си изпил, въпреки че не помниш какво точно е било то.

Именно тук се корени проблемът! Тежкият махмурлук в първия ден на новата година се дължи основно на изобилието от алкохол, с което всеки се е заредил за празника и безобразното му смесване.

Идеята, че се празнува нещо голямо и важно, подтиква българина към лекомислено наслаждаване на удоволствията, предлагани му от живота и спиртните напитки и той блажено се потапя в желанието си да опита от всичко. Така се започва с вино, после смело се минава на уиски или пък водка (а може би и двете), след което като чукне полунощ се удрят една-две чаши шамапско и оттам насетне нещата стават неудържими и обвити в алкохолна мъгла.

Ключът към успешното (и културно) пиене е градусът само да се вдига и то умерено. Тоест, ако искате да преминете на нов вид алкохол, то той да е по-силен от предходния и разбира се, този преход да не се случва бързо и яростно, а постепенно и задължътелно на нахранен стомах, пише mamamia.bg. Ако сте гладни, и две бири от различни марки ще ви напият.

Черешката на махмурлука обаче е шампанското в новогодишната нощ. Именно то нарушава баланса на всичко, изпито до момента и ви тласка към бързо опиянчване и тежко главоболие на следващия ден.

Как да го избегнете, след като е по-задължително за Новата година и от руската салата? Просто отпийте една-две глътки, а не цяла чаша или пък две.

И се старайте през цялото време на празнуване да пиете много, много вода. Не натурален сок, не газирано, не компот – алкохолът съдържа предостатъчно захар, за да наливате организма си с още такава. Трябва ви вода и то в големи количества, ако искате на следващия ден да не си мразите живота и да не се заричате да не пиете никога повече.

Два аспирина с голяма чаша вода преди заспиване също ще свършат чудеса.

Празнувайте смело, но и отговорно и не забравяйте, че 31 декември няма да е единственият празник в календара, а предстоят още много поводи за веселие ?

Виж коментарите (1)

Още по темата (338):
28.01.2025 До Свети Валентин демонтират това във Варна
08.01.2025 Полицията с анализ на резултатите от мерките за сигурност, предприети около почивните дни
07.01.2025 Беше любимо за стотици варненци, а днес го премахват
07.01.2025 Как бързо да отслабнем след празниците
05.01.2025 Руско Петков за загиналите птици в Копривщица: Претърпели са колапс на сърцата и много сериозни мозъчни кръвоизливи
05.01.2025 Фестивалът "Кукерски игри в Пиринско" изпълни Благоевград с енергия и
традиции
Още новини от Любопитни новини:
Това летище се смята за най-страшното в света - ето защо
Венера влиза в Овен, ето какво да очакваме 
Кръстиха астероид "Матиганис" – древното име на Шумен
Ето какво издава използването на емотикони за личността ни
Русита Боева: Имам лична емоционална натовареност с песента "Забл...
Отбелязваме Международния ден на труда


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).