Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Как да предпазите колата от натрупване на сняг под калниците
Автор: Екип Varna24.bg 15:43 / 05.12.2023Коментари (0)1058
© Sofia24.bg
През студения сезон всяко превозно средство е засегнато от доста обширен списък от специфични отрицателни фактори. Собственикът на автомобила просто трябва да се примири с някои от тях, но някои могат да бъдат успешно избегнати. Един от тези проблеми е снегът, който се натрупва в арките на колелата, когато колата се движи. Механизмът за образуване на "отлагания“ от сняг и лед в арките на колелата е прост: протекторът на гумата улавя частици замръзнала вода от пътя и ги хвърля в арките. Там понякога се образуват големи "израстъци“, заемащи почти цялото свободно пространство между купето на автомобила и гумата.

Повечето собственици на автомобили не обръщат много внимание на тази особеност, тъй като по време на шофиране снегът периодично изпада от арките сам - от удари при шофиране през неравности или просто под собственото си тегло. Но ако оставите тези маси да стоят една нощ, те успешно замръзват, превръщайки се в парче лед. Което вече може да бъде опасно. Например за елементи от шасито. Парче лед с приличен размер в арката може по-специално да повреди шарнирите, когато водачът активно завърти волана, пише AutoMedia.bg. Също така потенциално опасен е моментът на разрушаване на замръзнал монолит по време на шофиране, когато неговите фрагменти отлитат от колелото в различни посоки с висока скорост. 

Те могат да влязат в ABS-а, в окабеляването, спирачни маркучи и т.н. А този блок лед може да се окаже между колелото и арката, и да не позволи завиване на колелата. И гумата се трие в леда по време на каране, което води до ускорено и неравномерно износване на гумата. Можете да се борите с този проблем по различни начини. Някои хора предпочитат да освобождават арките и калниците от залепналата снежно-солена каша всеки път, преди да паркират автомобила за дълго време. Или с някаква пръчка, или с внимателно премерени ритници по пластмасовите части, върху които обикновено се наслоява.

Друг вариант: по пътя към паркинга спрете в автомивка на самообслужване и срещу едно левче почистете проблемните зони с водна струя. Основното след тази процедура е да спрете доста интензивно няколко пъти, за да изсушите накладките. В противен случай те ще замръзнат заедно с диска за една нощ и на сутринта изобщо няма да можете да отидете никъде .

Или можете да го направите технически: лишете снега от възможността да се придържа към арката по принцип. За да направите това, измивате повърхността под калника и я обработвате с всеки най-евтин силиконов спрей. Нито сняг, нито вода могат да се задържат върху силиконовото масло, което съдържат въпросните препарати. Благодарение на този ефект ще бъде възможно да забравите за ледените натрупвания в арките. Основното нещо е да повтаряте "лечението" със силикон от време на време или всеки път, когато миете колата си.



Още по темата: общо новини по темата: 480
05.05.2024 »
21.04.2024 »
17.04.2024 »
04.04.2024 »
24.03.2024 »
20.03.2024 »
предишна страница [ 1/80 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Дете от Враца бе простреляно в главата
Евровизия 2024
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: