Как да предпазите колата от натрупване на сняг под калниците

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:43 / 05.12.2023
1074
През студения сезон всяко превозно средство е засегнато от доста обширен списък от специфични отрицателни фактори. Собственикът на автомобила просто трябва да се примири с някои от тях, но някои могат да бъдат успешно избегнати. Един от тези проблеми е снегът, който се натрупва в арките на колелата, когато колата се движи. Механизмът за образуване на "отлагания“ от сняг и лед в арките на колелата е прост: протекторът на гумата улавя частици замръзнала вода от пътя и ги хвърля в арките. Там понякога се образуват големи "израстъци“, заемащи почти цялото свободно пространство между купето на автомобила и гумата.

Повечето собственици на автомобили не обръщат много внимание на тази особеност, тъй като по време на шофиране снегът периодично изпада от арките сам - от удари при шофиране през неравности или просто под собственото си тегло. Но ако оставите тези маси да стоят една нощ, те успешно замръзват, превръщайки се в парче лед. Което вече може да бъде опасно. Например за елементи от шасито. Парче лед с приличен размер в арката може по-специално да повреди шарнирите, когато водачът активно завърти волана, пише AutoMedia.bg. Също така потенциално опасен е моментът на разрушаване на замръзнал монолит по време на шофиране, когато неговите фрагменти отлитат от колелото в различни посоки с висока скорост. 

Те могат да влязат в ABS-а, в окабеляването, спирачни маркучи и т.н. А този блок лед може да се окаже между колелото и арката, и да не позволи завиване на колелата. И гумата се трие в леда по време на каране, което води до ускорено и неравномерно износване на гумата. Можете да се борите с този проблем по различни начини. Някои хора предпочитат да освобождават арките и калниците от залепналата снежно-солена каша всеки път, преди да паркират автомобила за дълго време. Или с някаква пръчка, или с внимателно премерени ритници по пластмасовите части, върху които обикновено се наслоява.

Друг вариант: по пътя към паркинга спрете в автомивка на самообслужване и срещу едно левче почистете проблемните зони с водна струя. Основното след тази процедура е да спрете доста интензивно няколко пъти, за да изсушите накладките. В противен случай те ще замръзнат заедно с диска за една нощ и на сутринта изобщо няма да можете да отидете никъде .

Или можете да го направите технически: лишете снега от възможността да се придържа към арката по принцип. За да направите това, измивате повърхността под калника и я обработвате с всеки най-евтин силиконов спрей. Нито сняг, нито вода могат да се задържат върху силиконовото масло, което съдържат въпросните препарати. Благодарение на този ефект ще бъде възможно да забравите за ледените натрупвания в арките. Основното нещо е да повтаряте "лечението" със силикон от време на време или всеки път, когато миете колата си.

Виж коментарите (0)

Още по темата (480):
05.05.2024 Кметът на Банско: Развитието на България като ски дестинация трябва да е държавен приоритет
21.04.2024 Снегът отново е тук! Вали и натрупва на прохода Петрохан
17.04.2024 Отбелязваме ръст от 29% на туристи от Турция
04.04.2024 Ето кои бяха най-посещаваните туристически дестинации у нас през зимния
сезон
24.03.2024 Не е за вярване, но снегът е все по-близо до България
20.03.2024 Над 320 хил. българи получиха помощ от държавата, вижте за какво
Още новини от Любопитни новини:
Ясновидец каза точната дата, на която може да започне Третата све...
На 68 години почина легендарен български спортист
Внезапно си отиде Пламен Асенов
След мощните магнитни бури, които удариха Земята: Настъпиха някои...
Лошото време продължава, отново има предупреждения
Един от най-обичаните водещи у нас се обясни в любов


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).