Един от най-обичаните плодове на сезона несъмнено е пъпешът. Хладен, сочен и ароматен, този плод може да разкраси всяка лятна трапеза - от прости плодови салати до освежаващи смутита и десерти. Изборът на узрял пъпеш обаче е предизвикателство за мнозина, особено когато не можем да го нарежем, преди да го купим. И така, как можем да се уверим, че избраният от нас пъпеш е сладък и узрял? Ето няколко основни съвета, които ще ви помогнат да определите идеалния плод.
За да изберете узрял и вкусен пъпеш, първо трябва да наблюдавате формата му. Добрият пъпеш трябва да има симетрична и равномерна форма, без вдлъбнатини или други неравности по кората. Освен това, външната му повърхност е показателна за качеството му, така че е препоръчително да се подбират тези с интензивен, ярък и равномерен цвят, като се избягват тези с матови или избледнели участъци. Един лесен начин да проверите дали е узрял е като леко натиснете двата края на пъпеша; ако забележите леко прибиране, без да е твърде мек, тогава вероятно е в подходящ етап на зрялост, предаде cantina.protothema.gr.
В допълнение към външния му вид, можете да разберете дали един пъпеш е узрял и по аромата му. По-конкретно, помиришете пъпеша и ако ароматът му е сладък и приятен, тогава вашият плод е узрял и сочен. Ако изобщо няма мирис или има кисела миризма, вероятно не е узрял правилно. И накрая, както при другите плодове, теглото му има значение, така че опитайте да го повдигнете. Зрелият пъпеш ще бъде доста тежък за размера си, което показва, че е пълен със сокове и е готов за консумация.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.