Как да се насладим на чесъна без неприятните стомашни и ароматни ефекти

Автор: Десислава Томева
Коментари (0)
12:43 / 14.11.2024
1105
Чесънът е зеленчук, богат на полезни вещества, най-известното сред които е алицинът – съединение със силни антимикробни свойства. Алицинът и серните съединения, съдържащи се в чесъна, обаче често дразнят стомашната лигавица, причинявайки дискомфорт, газове или киселини, особено при хора с чувствителен стомах или гастрит.

Махане на зеления израстък – по-лесно смилаем ли става чесънът?

Теорията, че премахването на зеления зародиш прави чесъна по-лесен за храносмилане, е основателна. Зеленият израстък съдържа съединения, които при разлагане могат да създадат повече газове и да предизвикат стомашен дискомфорт. Затова премахването му, особено при сурова консумация, се препоръчва за по-нежно въздействие върху стомаха.

Как да минимизираме стомашния дискомфорт от чесъна?

Освен премахването на зеления зародиш, чесънът може да стане по-лесно смилаем чрез:

Леко готвене на пара или сотиране – топлинната обработка намалява част от дразнещите съединения.

Комбиниране с мазнини – добавянето на зехтин или масло улеснява усвояването и намалява дразненето.

Комбиниране с джинджифил – джинджифилът има успокояващ ефект върху стомаха и може да намали раздразнението от чесъна.

Лечебните свойства на чесъна

Чесънът не само добавя пикантен вкус в ястията, но е и естествено средство за подкрепа на здравето, особено през студените сезони:

Подкрепя имунната система – Алицинът и другите съединения в чесъна стимулират имунната система и намаляват риска от инфекции.

Подобрява кръвообращението – Чесънът подпомага нормалното кръвно налягане и може да понижи холестерола, като по този начин намалява риска от сърдечно-съдови заболявания.

Противомикробен и противовъзпалителен ефект – Чесънът е естествен антисептик и противовъзпалително средство, което може да помогне за борба с вирусите и бактериите в сезона на настинки и грип.

Антиоксидантни свойства – Чесънът съдържа антиоксиданти, които помагат в борбата със свободните радикали и забавят процеса на стареене.

Как да се отървем от миризмата на чесън?

Миризмата на чесън се разпространява в тялото чрез серните съединения, които преминават в кръвта и дишането. За да намалим аромата:

Магданоз и мента – Зелените подправки неутрализират миризмата.

Пълномаслено мляко – Проучвания показват, че млякото значително намалява чесновия аромат.

Ябълки и лимонов сок – Действат като естествени дезодоранти и освежават дъха.

Ето и малко история

Чесънът е познат от хиляди години – използван е от древните египтяни, римляни и гърци не само като подправка, но и като защитен и лечебен агент. В различни култури се е смятало, че чесънът носи сила, предпазва от зли духове и лекува множество заболявания. Това го прави важен символ в медицината и кулинарията до днес.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Борис Джонсън стана баща за девети път
Веселин Маринов през сълзи: Майка ни винаги ни посрещаше с брат м...
В писмо до министър Вълчев: Синът на Алекс Богданска поиска да не...
Шест звезди влизат в "Муха в супата"
Вирусолог: Пазете се от тези мушици, разпространяват агресивен па...
Ясна е причината за смъртта на журналиста Асен Григоров


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).