Как големите езикови модели започват да учат роботи на всички дейности

Автор: Цвети Тончева
Коментари (0)
21:27 / 20.03.2024
1287
Големите езикови модели започват да учат роботи на всички дейности. Тази новина коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето“ на Радио "Фокус“ с водещ Ива Дойчинова.

Още през 2021 г. OpenAI имат проект за създаване на подобен робот, но той е спрян, тъй като не са имали достатъчно данни, с които да го обучават. "Сега те са намерили начин да свържат роботите с големите езикови модели, които са интерфейсът, който задвижва роботите. На принципа на задаване на промпт (задача) роботът извършва съответната операция, като по този начин и се учи. Може да му бъдат входирани видеоклипове на мултимодалните езикови модели. Чрез езикови задания той се обучава от данните. Това доста ще ускори процеса на обучение, защото подходът е различен“, обясни доц. Тодорова.

Този модел се нарича R.F.M. 1, а езиковият модел, с който е свързан – Covariant. Планира се продуктът да бъде пуснат за продажба в края на годината.

Според доц. Тодорова конкуренцията в този сектор ще доведе до масово навлизане на хуманоидни роботи в редица сфери до две години.


Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
30 грама от този деликатес ще ви струват приблизително 1500 лева
Никол от Hell’s Kitchen призна какво я е сринало в последната сед...
Нов хазартен оператор стартира до дни
Ива Дойчинова: Книгата "Многото стаи на сърцето" съдържа много фи...
Енчо Керязов за "Нощ на звездите": Тези деца са изключително тала...
Чатбот, преструващ се на свещеник, приканва да се изповядате


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).