Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Какъв акумулатор да избера за зимата?
Автор: Екип Varna24.bg 15:58 / 23.12.2022Коментари (0)1145
©
Батерията е мястото, където се съхранява електроенергията и се отдава при необходимост. Знаейки че това се случва благодарение на протичащи химични процеси при определени температури, става ясно че през зимата капацитетът на всички акумулатори пада. Какъв е най-удачният избор за такива сурови условия, споделят от онлайн магазин Maxcar.

По какъв начин околните температури оказват влияние върху акумулаторите?

За да се получи максимално отдаване на електричество през зимата, от акумулатора се изисква най-голяма активна площ от пластините – колкото тя е по-висока, толкова по-бързо батерията ще отдава заряда. Капацитетът представлява нелинейна стойност и тя е посочена върху етикета на батерията. Неговото измерване е направено в определени стандартни температури и натоварвания. При застудяване, капацитетът намалява, поради спад в скоростта на химичните реакции вътре в акумулатора. Това пречи на елемента да отдаде нужния ток в необходимия момент.

За превенция, от онлайн магазин Maxcar съветват: при избора на батерия вземете такава, чийто капацитет е по-висок с 5-10 a/h от препоръчителния. Той е посочен на етикета на елемента и се измерва в ампер часове. Представлява количеството електричество, което може да се побере с едно пълно зареждане.

Какъв акумулатор да вземете за зимата?

В зависимост от нуждите за източник на електричество, за минусовите температури са подходящи следните иновативни и съвременни видове:

- геловите – електролитът им е във вид на гел и не е в течно състояние, което прави елементът устойчив на вибрации. От гледна точка на способността за токоотдаване, това са лидерите. Важно е да се уточни, че това са тягови елементи, които не са подходящи за стартерни. Предимно намират приложение като допълнителни източници на електричество за аудио-системата в колата и т.н. Срещат се в различните мотори;

- AGM – електролитът е в специален инертен пълнител, предпазващ от вибрации. Тези продукти са устойчиви на дълбоки разряди и са предпочитани като източник на захранване за "старт-стоп“ системата;

- оловно-киселинните – всички продукти с течен електролит между пластините. Най-разпространени са във вид на стартерни устройства за различните марки коли и тежкотоварни автомобили. В много случаи са необслужваеми и бързо се зареждат.

Какви са препоръките за правилна поддръжка?

Дори и да изберете подходящ акумулатор за зимата, след време на експлоатация отново можете да имате проблеми със запалването. Това обичайно е следствие от бездействието за поддръжка на елемента. Зимата се препоръчва поне веднъж месечно пълен цикъл на заряд. Следете нивото на електролита и неговата плътност след всяко зареждане – не бива да е под 1,27–1,29 г на см³.

Препоръките на Maxcar са да пазарувате само от каталога на специализираните онлайн магазини, където цените са сравнително евтини.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: