Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Какъв ще бъде светът, ако всички станем вегани?
Автор: Екип Varna24.bg 12:30 / 12.02.2020Коментари (8)1247
© Varna24.bg
Идеята всички да предприемат веган диета, звучи утопично, въпреки че през последното десетилетие броят на хората във Великобритания, които се хранят с продукти единствено на растителна основа, скочи до 340%. Вече има над 0,5 милиона британци вегани. Около 20% от населението на възраст от 16 до 24-годишна възраст са вегетарианци или вегани.

Процъфтяващият интерес към веганството можем да забележим при всички нас. От експлозията на безмлечните алтернативи в супермаркетите и знаменитости-защитници, като Лиам Хемсуърт и Натали Портман, до филми като Cowspiracy и футуристичната веган комедия на Саймън Амстел – Carnage. Това, което доскоро бе радикален избор за начин на живот, бавно се превръща в нещо банално.

Според учените, политиците и икономистите, идеята за веган бъдеще е интригуващо интересна – и една от най-големите причини за това е околната среда.

Да бъдем зелени

Това, което има в хладилника ви, може да ви се струва не толкова от значение, в името на борбата с глобалното затопляне. Но знаете ли, че именно храната е отговорна за повече от една четвърт парникови газ емисии? Нещо повече, месото и млечните продукти са с най- високо съдържание на въглерод.

Според скорошно проучване на Националната академия на науките, ако всички бяхме вегани, вредните емисии свързани с храните, щяха да спаднат със 70% до 2050 година. Авторите на проучването твърдят, че икономическата стойност на тези емисии е около 440 милярда паунда.

Здравословен начин на живот

Да бъдеш веган, невинаги означава, че се храниш здравословно. Независимо дали консумирате месо или не, може да се храните с нездравословна храна и да не си набавяте други жизненоважни хранителни вещества. Обикновено, веган диетите са ниски на калций, витамин D, желязо, витамин B12, цинк и Омега-3 мастни киселини. Ако сте вегани, е важно да приемате протеин от храни като ядки, семена, боб и други варива. От голямо значение са и лещата, нахута, тофу и соя вариациите на мляко и кисело мляко. Други добри източници на протеин, са кашуто, шам-фъстъци, ленено семе, чия и тиквени семки, елда и киноа, пише "Goodfood".

Някои веган продукти съдържат много кокосово масло, което от своя страна е богато на наситени мазнини. Да постигнем правилния хранителен баланс, когато сме вегани, е възможно, но трябва да бъдем внимателни каква храна приемаме – това е съвет и за привържениците на месо.

Известно е, че начинът на хранене на Запад е свързан с много здравословни проблеми, като сърдечни заболявания, диабет и затлъстяване. През 2015 година, Световната здравна организация категоризира обработеното месо, като "канцерогенно“, заедно с азбеста, алкохола и арсена.

Учените съобщават, че световната веган диета би могла да доведе до 8,1 милиона по- малко смъртни случая годишно в световен мащаб. А именно, по-малко сърдечни болести, инфаркт, диабет тип 2, както и някои видове рак.

Това би довело и до икономии на разходите от 700-1000 долара годишно, за здравни осигуровки, здравни грижи и неработни дни.

Да направим световният глад история

Дали веган бъдещето е способно да прати световния глад в историята? Ако става въпрос за освобождаване на място и ресурси, с цел отглеждане на храна, има няколко доказателства, които могат да подкрепят тази теория.

Според проучване, хранителният режим на един месояден човек изисква 17 пъти повече земя, 14 пъти повече вода и 10 пъти повече енергия, отколкото този на един веган. Това е така, защото използваме по-голямата част от световната площ с цел отглеждане на култури за храна на добитъка, отколкото за хората. (От около 5 милиарда хектара земеделска земя в света, 68% се използват за добитък.)

Това изчерпване на ресурсите, се очаква да се засили драстично. След 50 години, ООН предсказа, че ще има 10,5 милиарда хора на планетата (световното население е около 7 милиарда до момента). Д-р Уолт Уилет, професор по медицина в Харвард, твърди, че за да се справим с един от най- тежките случаи на световен глад, ще ни бъдат нужни 40 милиона тона храна. Като изхранването на животните във фермите е 760 милиона тона годишно.

Едно от противоречията срещу "веган решението“ е, че пасищата са неподходящи за отглеждането на култури. Това е вярно, но има и по-голям проблем при справянето със световния глад. В момента населението произвежда 1½ пъти повече количество храна от необходимото. Въпреки това, тя не достига до всеки нуждаещ се.

С други думи, предполага се, че проблемът със световния глад ще бъде част от историята в света на веганството.

Културен шок

Не трябва да забравяме, че отглеждаме и се храним с добитък от около 10 000 години. Храната в чинията ни не е просто храна, а отражение на религията и културната ни идентичност. Днес, месната и млечната промишленост осигуряват работни места на милиони хора, дори и в по-бедните райони на света.

Какво ще се случи с животните

Какво ще стане, след като спрем да отглеждаме селскостопански животни? Ще изчезнат ли или ще превземат планетата? Съдбата на милиарди селскостопански животни, няма да бъде в чинията ни. Ако не бихме могли да ги върнем в дивото, то те ще бъдат заклани, изоставени или отглеждани в резервати. По-реалистично е фермерите да забавят размножаването, тъй като търсенето на животински продукти, ще е намаляло.

Селскостопанските животни се отглеждат в пъти по-интензивно, отколкото при естественото им размножаване. Всички теории, че кравите ще превземат света, са силно преувеличени.

Хубаво е да се отбележи, че не всяко животно може да бъде пуснато на свобода. Кокошките, например, са толкова отдалечени от предшествениците си, че не биха оцелели на свобода. Прасетата и овцете лесно биха се върнали в горите, пасищата и естествената им среда.

Освен това, дори и да спрем да се храним с животни, унищожаването на естествените хабитати и местообитания ще намали броят им. Говорейки за природата, винаги е въпрос на баланс.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 19.02.2020 г.
0
 
 
Като гледам олигофренските ви коментари май скоро няма да се случи...не и в бг.
0
 
 
"...Не трябва да забравяме, че отглеждаме и се храним с добитък от около 10 000 години..." Не е точно така - ОТГЛЕЖДАМЕ от около 10 000 г, храним се с месо мноооого преди това. А човечеството започва да се развива и еволюира точно в тези последни 10 хиляди години!
Aнонимен
на 13.02.2020 г.
0
 
 
Стига вече глупости. Като искат да пасат, да го правят никой не им пречи. Стига сте ни рекламирали разни ненормални.
Aнонимен
на 12.02.2020 г.
0
 
 
Като прочета такива статии...и някое прасе е с опасност за живота
Aнонимен
на 12.02.2020 г.
+2
 
 
Чак такъв апокалипсис дано не се случва на Земята. Щото ще се мре, на зеления и фотосинтеза не се живее.
+2
 
 
Спрете да им показвате тъпите Морди на тия!
+5
 
 
видя ли веган си правя свинска пържолка алангре
Aнонимен
на 12.02.2020 г.
+4
 
 
Това още ли не е обявено за психоболест?
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
Интегриран градски транспорт на Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: