Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Каква е разликата между кредитна и дебитна карта?
Автор: Екип Varna24.bg 17:19 / 26.02.2024Коментари (0)1273
©
Когато отворят портфейла или чантата си, някои хора ще видят, че имат само една пластмасова банкова карта – тя им е дадена от работата, за да си получават заплатата. Други притежават пет-шест от различни банки, и всяка е била необходима за конкретни нужди. Всички те слабо се различават малко една от друга, но в действителност една от тях е дебитна карта, а останалите най-вероятно са кредитни.

Но дали всички "потребители“ разбират принципната разлика между тях?

Отличия между дебитна карта и кредитна карта: каква е разликата?

Дебитната карта е противоположна на кредитната карта. В първия случай в картовата сметка се съхраняват ваши собствени пари, с които ще се разпореждате, като ги изтеглите.

А кредитната карта ви дава възможност да теглите назаем пари от банката, при условие, че ги върнете в рамките на установения гратисен период (без да плащате лихва на банката), който най-често е около 45 дни. Или пък като ги върнете след гратисния период - но в този случай ще платите на банката лихва за използването на нейните пари.

Външен вид

Повечето потребители на пластмасови карти не виждат основната им разлика при външна проверка. И наистина, всъщност, всички карти са визуално сходни. На всяка може да видите името на банката и вида на системата, която обслужва самата карта. Със сигурност ще откриете номера на картата и датата с крайния срок на действието й, след който вече не може да я използвате.

Но как можете да различите двата вида карти? Всичко е много просто. В повечето случаи типът на картата е посочен върху нея: дебитна или кредитна (debit или credit). Може да видите този надпис на лицевата страна на картата.

Характеристики

Наборът от функции и възможности са основните разлики между двата вида разплащателни карти. След изтичане на срока на валидност, кредитната карта не се подновява и ще трябва да изберете друг вид карта или да поръчате нова, която ще бъде с напълно различни данни. Дебитна карта след изтичане на срока й винаги може да бъде преиздадена, вашите данни няма да се променят.

Кредитната карта позволява на собственика да използва гратисния период за безплатно (безлихвено) изплащане на заемани (теглени чрез нея) пари – за повечето банки той е обикновено около 45 дни.

Дебитните карти пък може да бъдат допълнени с т. нар. "овърдрафт“ - това е заем от банката, чието връщане става автоматично в момента, в който потребителят получи пари по сметката.

Пари от дебитна карта може да се теглят без комисионна във вашата банка или в нейни партньорски банки – а от кредитна карта с лихва, най-често 3-5%; но конкретната лихва зависи все пак от съответната банка.

Изисквания към картодържателя

Когато кандидатствате за дебитна карта, клиентът ще трябва да предостави минимум информация. Обаче, желаещите да кандидатстват за кредитна карта трябва да убедят банката, имате възможност да връщате парите, които ще теглите чрез картата.

Наличие на овърдрафт

Както споменахме по-горе, когато активно използвате дебитна карта, на надеждни клиенти може да бъде предложено да я свържат с услуга за овърдрафт. Най-просто казано, това е кредитна линия, тя ще стане част от основната ви сметка и размерът й ще бъде в рамките на 1-2 заплати. В някои случаи може да се определи до 4 заплати.

Разбира се, това е удобно, особено ако ви липсват малко пари "до края на месеца“, след което от следващата заплата, постъпила на дебитната ви карта, дългът ви веднага ще бъде затворен. Но това все пак си остава заем. Ако заемете повече, отколкото е вашата заплата или друго следващо парично постъпление, и съответната постъпила сума не покрие разликата - тогава ще бъде начислена лихва за използването на кредитната линия, наречена "овърдрафт“, пише actualno.com.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Наводнения 2024
Лято 2024
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: