Какво очаква българските отбори в Европа през този сезон?

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:43 / 28.06.2023
1046
Българските отбори научиха своите съперници на старта на европейските клубни турнири. Както е известно, Лудогорец за 12-та поредна година ще представя страната ни в Шампионската лига. Три наши отбора пък ще стартират от предварителните кръгове в УЕФА Лига на конференциите - https://7sport.net/klasirane/liga-na-konferencziite/. Това са ЦСКА София, ЦСКА 1948 и Левски, които обаче няма да стартират по едно и също време в надпреварата.

Всъщност, най-рано започват разградчани, защото те се включват още от първия кръг на пресявките в ШЛ. “Орлите" ще срещнат косовския първенец Балкани, като са гости в първия мач на 11/12 юли и приемат ответния двубой на свой терен седмица по-късно. Първият противник на Лудогорец изглежда повече от преодолим, но след това задачата става по-трудна. В Разград вече са наясно с потенциалните съперници за втория етап на квалификациите, а те не са толкова леки. Ако елиминира Балкани - нещо, в което малцина се съмняват, шампионите ще трябва да се справят с Олимпия Любляна от Словения или с латвийския Валмира. Но ако има претенции да играе в групите на Шампионска лига за трети път в историята си, хегемонът на българската сцена от последното десетилетие трябва да отстрани опоненти от това ниво.

Всеки наш отбор в Лигата на конференциите получи преодолим съперник

Останалите ни евроучастници също имаха късмет при жребия. Е, това е спорно твърдение, що се отнася до дебютанта в надпреварите на УЕФА - ЦСКА 1948. Бронзовият медалист от последния сезон в България изтегли румънския ФКСБ. Става дума за клуба, който наследява славния Стяуа Букурещ, в което може да се открие известна ирония на съдбата. Но пък за ЦСКА 1948 имаше и по-тежък вариант в лицето на турския Бешикташ, който със сигурност би изглеждал като непреодолимо препятствие на този етап. Противникът от румънската столица е фаворит в двубоя от втория квалификационен кръг на Лигата на конференциите, но все пак шансовете на българския тим не са толкова минимални.

Левски обаче определено се размина с възможно най-лошия сценарий. “Сините", както и ЦСКА 1948, стартират от втория квалификационен кръг на третата по сила надпревара в Европа. При положение, че на “Герена" имаше вариант отново да пристигне ПАОК или пък турският гранд Фенербахче, жребият всъщност се оказва благосклонен. Левски ще играе срещу победителя от двойката Хегелман (Литва) - Шкупи (Северна Македония). Първият мач е на стадион “Георги Аспарухов" на 27 юли, като в него столичаните ще се опитат да вземат достатъчно солиден аванс преди ответната среща.

Иначе ЦСКА София стартира от третия предварителен кръг в Лигата на конференциите, тъй като има малко по-висок коефициент. Вицешампионите също изтеглиха румънския противник - Сепси. Този отбор завърши на шесто място в първенството на северната ни съседка, но пък триумфира с купата на страната за втора поредна година. И в интерес на истината отборът от Трансилвания беше най-неприятният вариант от урната със съперници за “червените". Но все пак ЦСКА София би трябвало да е по-класният от двата отбора и да продължи напред, където вече ще бъде само на крачка от ново участие в груповата фаза.

Имаме ли основание да очакваме, че българските отбори ще преодолеят поне първите си съперници? Напълно е възможно, като задачата пред ЦСКА 1948 все пак е най-сложната от всички. Отпадане още на стартовото препятствие ще се оцени като провал при всички останали.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Ръководителят на конкурса "Мис България" с официално писмо, в кое...
Изживей лятото с хитова музика, филмови предизвикателства и супер...
Вижте как хора пазят автомобилите си от градушка с подръчни издел...
Варненци готови за плаж, живакът скача до летни температури
Кремена Димитрова: Имаме дълг към сегашното поколение да му покаж...
Днес денят е шести, месецът също е шести – какво означава това сп...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).