Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Какво ще се случи с тялото ни, ако пием само портокалов сок за 40 дни?
Автор: Екип Varna24.bg 15:41 / 16.05.2024Коментари (0)1181
© Инстаграм
Портокаловият сок е част от сутрините на много хора, които свързват консумацията му с ползи за здравето, включително набавянето на важния за имунната система витамин C. И докато една чаша на ден може да ни осигури нужната доза полезни вещества, пиенето на повече от разумното количество далеч не означава задължително и повече ползи за организма ни.

Австралийката Ан Озбърн обаче решава да пие само портокалов сок в продължение на 40 последователни дни.

С последователите си в Instagram тя споделя повече за опита си с фруктианството, което представлява хранителен режим, състоящ се само от плодове. Колкото до консумацията на портокалов сок за толкова продължителен период от време, тя издава, че никога не се е чувствала по-здрава.

"Усетих емоционални, физически и духовни ползи", казва австралийката, цитирана от lifestyle.bg, и уточнява, че 40-дневното гладуване, през което е пила само портокалов сок, е направила по време на Великденския пост.

По думите на Ан Озбърн сега тя се чувства в страхотно физическо здраве и има много енергия. От отговорите ѝ на коментарите под поста в Instagram става ясно, че количеството портокалов сок, което е консумирала всеки ден, е средно около 1-1.5 литра, но понякога се е случвало да изпива и до пет литра.

Въпреки че голяма част от последователите ѝ я поздравяват за 40-дневното предизвикателство, а и здравните експерти се съгласяват, че портокаловият сок действително е полезен, при консумацията му трябва да имаме едно наум.

Специалистите предупреждават, че е добре да го пием в умерени количества, в противен случай рискуваме да си навредим вместо да си помогнем. Витамин С в количества от 2000 mg или повече може да доведе до стомашно-чревни проблеми или камъни в бъбреците. А с цели пет литра портокалов сок, колкото е пила в някои дни, австралийката доста е надвишавала дозата. Това количество се равнява на 2620.6 mg витамин С.

Здравните експерти уточняват също, че от пиенето на сок със съдържание на захар на практика няма много ползи и е по-добре да ядем плодовете свежи.

"Соковете обикновено са лишени от полезните фибри, които помагат за забавяне на усвояването на захарите и намаляването на гликемичния индекс. Затова портокаловият сок, дори когато не е подсладен, може да причини скокове на кръвната захар", допълва диетологът Аби Шарп пред USA Today.

Друга вреда от прекомерната консумация на портокалов сок е свързана с високата киселинност на цитрусовите плодове, която може да увреди зъбния емайл и да причини киселинен рефлукс.

Не на последно място по важност, експериментът на австралийката на практика е опасен и дори животозастрашаващ. Хранителни режими, които включват консумацията само на плодови сокове, водят до глад и в някои случаи смърт.

Рускинята Жана Самсонова, която бе известна със суровоядството си, почина от глад на 39 години. Тя е споделяла, че се храни единствено с плодове, кълнове от слънчогледови семки, плодови смутита и сокове, пише New York Post.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Конфликт Израел-Газа
Лято 2024
Политическо противоборство в САЩ
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: