ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Кое е по-вредно: Разтворимото кафе или еспресото? | ||||||
| ||||||
1. Производствен процес и съставки Производството на разтворимо кафе включва сушене на кафеен екстракт чрез замразяване или използване на горещ въздух. Този процес премахва водата, оставяйки сух прах, който лесно се разтваря във вода. В някои разтворими кафета може да се добавят допълнителни съставки като стабилизатори, емулгатори и консерванти. Според изследвания, обработката на разтворимото кафе може да доведе до намалено съдържание на полезни съединения като антиоксиданти. При еспресото, мляното кафе се пресова и пропуска гореща вода под налягане, за да се извлекат вкусовите и ароматните му компоненти. Според изследвания, този процес е по-естествен и запазва повече от активните съставки на кафето. Всичко това, навява на мисълта, че разтворимото кафе може да съдържа добавки и повече обработени компоненти, което го прави потенциално по-малко натурално в сравнение с еспресото. 2. Кофеиново съдържание Кофеинът е основната активна съставка в кафето, която стимулира нервната система. Обаче, съдържанието на кофеин варира между разтворимото кафе и еспресото. Разтворимо кафе съдържа около 30-90 мг кофеин на чаша (240 мл), в зависимост от марката и количеството, което използваш. Една чаша еспресо (30 мл) съдържа около 60-80 мг кофеин. Въпреки че количеството на кофеин в малка чаша еспресо е сравнително високо, той се консумира в по-малко количество, отколкото стандартната чаша разтворимо кафе. Еспресото съдържа повече кофеин на малка доза, но общото количество на кофеина, което се приема, може да е по-ниско в сравнение с разтворимото кафе, ако се консумира в умерени количества, твърдят от Mayo Clinic. 3. Антиоксидантно съдържание Кафето е богато на антиоксиданти, които могат да имат положителни ефекти върху здравето. Разтворимото кафе съдържа антиоксиданти, но според изследване, публикувано в PubMed Central, те могат да бъдат в по-ниски количества поради обработката на продукта. Благодарение на начина на приготвяне, еспресото съдържа повече полифеноли и антиоксиданти. 4. Киселинност и влияние върху стомаха Поради начина, по който се произвежда, разтворимото кафе може да е по-киселинно, което може да раздразни стомаха, особено при хора с чувствителен стомашно-чревен тракт. По-високата киселинност може да влоши стомашните проблеми, казват здравните експерти. Еспресото обикновено има по-ниска киселинност в сравнение с разтворимото кафе, въпреки че и двата вида кафе могат да раздразнят стомаха, ако се консумират в големи количества. 5. Екологично въздействие Производството на кафе също има значителен екологичен отпечатък. Производственият процес на разтворимо кафе включва повече енергия и ресурси за сушене на кафения екстракт. Този процес увеличава въглеродния отпечатък на разтворимото кафе. В същото време еспресо машините използват електричество, но самото кафе генерира по-малко отпадъци, особено ако се използва компостируемо кафе. И да прочетем всички тези научни обосновки, сигурно пак ще продължим да си пием предпочитаното кафе. Важно е да не прекаляваме с броя чаши на ден и да имаме ползотворен сън. Кафето е удоволствие, а не метод за справяне с безсънието. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Покажи:ВсичкиМоите | На приятели |
Aнонимен
на 12.09.2024 г.
0
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
"Ергенът" стана баща
16:11 / 02.10.2024
Добра новина за жителите на този варненски квартал
15:32 / 02.10.2024
105-годишна варненка получи поздравление от кмета Благомир Коцев
16:25 / 02.10.2024
Важно съобщение от Община Варна във връзка с голям ремонт в града
13:58 / 03.10.2024
Зелето за бидон трябва да е захарно и с три листа
10:14 / 02.10.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета