Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Когато готвим с алуминиево фолио, има ли значение от коя страна ще го поставим
Автор: Екип Varna24.bg 13:28 / 10.12.2024Коментари (0)2242
©
Повечето хора използват алуминиевото фолио при почти всяко готвене и вероятно са се замисляли дали е от значение коя страна да се поставя нагоре и коя надолу - матовата или лъскавата. Всъщност между двете наистина има разлика, но тя едва ли е точно това, което предполагаме.

Разликата реално е чисто и просто резултат от фабричното производство на алуминиевото фолио, а не защото различните страните имат различни свойства.

По време на производствения процес фолиото минава през фрезоване. За да стане достатъчно тънко, се наслагват два листа алуминий.

Страната, която е в контакт с другия лист по време на фрезоването, в крайна сметка се получава матова, а другата остава лъскава. Предвид това, коя страна поставяме нагоре и коя надолу, когато използваме алуминиевото фолио за готвене, не е от значение. На практика лъскавата страна отразява известно количество топлинно излъчване, но този ефект е толкова минимален, че не засяга начина, по който се готви храната.

Получава се така, защото топлопроводимостта на алуминия не е свойство на неговата повърхност, а е характеристика на самия материал. Затова и двете страни на фолиото вършат една и съща функция. В повечето случаи алуминиевото фолио е напълно безопасно за използване при готвене. То е и един от най-ефективните помощници в кухнята, особено при печене на фурна и скара. Освен това е практично и за съхранение на храна, включително във фризер.

Полезно е все пак да знаем, че е добре да бъдем по-внимателни при употребата му конкретно с кисели или солени храни, например доматени сосове или маринати за месо на базата на оцет. Ако влезе в контакт с твърде много киселина или сол, малко количество алуминий може да проникне в храната.

Това се получава, защото киселините и солите могат да корозират алуминиевата повърхност. И въпреки че това количество се счита за минимално и безопасно, хората с проблеми с бъбреците е особено важно да внимават за алуминий, тъй като организмът им го отделя по-трудно, пише Eating Well, цитиран от lifestyle.bg.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Гергьовден 2025 г.
Хороскоп за деня
България в еврозоната
Бойни спортове
Закупуване на самолети F-16
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Ако днес имаше местни избори във Варна?
Аз съм гласувал/а за кмета и отново бих го подкрепил/а
Аз НЕ съм гласувал/а за кмета, но бих го подкрепил/а
Аз съм гласувал/а за кмета, но вече не бих го подкрепил/а
Аз НЕ съм гласувал/а за кмета и отново не бих го подкрепил/а

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: