Щастливите черва не са само за избягване на стомашни проблеми. Те са свързани с по-добро храносмилане, по-силна имунна система и дори потенциално поддържане на настроението ви. И ето тайната: не става въпрос само за храната, която ядете, но и за това, което пиете!

Ето 10-те най-полезни за червата напитки, които можете да отпиете, за да постигнете по-здравословен и щастлив микробиом. Всички те имат или пробиотици, фибри, или противовъзпалителни свойства, предаде Health.

1. Кефир

"Кефирът е ферментирал млечен продукт, произведен чрез два вида ферментация: ферментация на захар чрез млечна захар, известна като лактоза (млечнокисела ферментация), и ферментация на мая чрез кефирни зърна (алкохолна ферментация)“, обясни Тоби Амидор, магистър, регистриран диетолог, автор на Health Shots.

Процесът на ферментация създава биоактивни съединения като кефиран, биоактивни пептиди и органични киселини. Изследванията показват, че тези съединения могат да допринесат за способността на кефира да се бори с вредните микроби в червата и в други части на тялото ви.1

2. Комбуча

Комбучата е газиран, ферментирал чай, който съдържа живи пробиотици, които могат да подобрят чревния микробиом. Също така е богат на антиоксиданти, които помагат в борбата с възпалението.2

"Комбучата е полезна за здравето на червата благодарение на ферментацията и пробиотиците си. Ферментацията създава мастни киселини, които намаляват възпалението, а също така произвеждат витамини от група В и ензими, които са отговорни за повишения имунитет.“ — Ейми Голдсмит, регистриран диетолог, лицензиран диетолог.

3. Сок от цвекло

Сокът от цвекло е богат на хранителни нитрати, които засилват кръвообращението, включително към храносмилателния тракт.

"Това може да подпомогне здравословното храносмилане, да помогне за облекчаване на бавните черва и дори да намали възпалението в червата.“ - Мария Луси, регистриран диетолог.

Сокът от цвекло съдържа също полифеноли, фибри и съединения като бетаин, които са свързани с подобрено храносмилане и здраве на черния дроб – всички от които играят роля за поддържането на добро състояние на червата.

4. Джун

Джун е ферментирал чай, приготвен със зелен чай и суров мед. Той е богат на живи пробиотици, които помагат за поддържане на разнообразен чревен микробиом и здравето на червата, според Сами Питърсън, регистриран диетолог, от Simply Wellness.

За разлика от обикновената комбуча, Джун често е по-нежен на вкус и по-мек за храносмилане, благодарение на по-ниската си киселинност и ферментацията на основата на мед, което може да бъде по-лесно за хора с чувствително храносмилане.

"Пробиотичното му съдържание помага за повторното размножаване на добрите бактерии, докато зеленият чай осигурява антиоксиданти, които намаляват възпалението на червата и дори поддържат хормоналния баланс при жените.“ — Сами Питърсън, диетолог

5. Сок от сини сливи

100% сок от сини сливи естествено съдържа 4 грама фибри във всяка порция, което е ключово за здравето на храносмилането. Доказано е, че пиенето на сок от сини сливи предотвратява и облекчава запека по естествен път, благодарение на съдържанието на фибри и сорбитол.6

6. Джинджифилов чай

Джинджифиловият чай поддържа здравето на червата, като стимулира храносмилането и насърчава подвижността, което може да помогне за регулиране на ежедневните изхождания.

"Неговите естествени противовъзпалителни и газогонни свойства също успокояват храносмилателния тракт и намаляват подуването на корема, което го прави отличен вариант за поддръжка на червата.“ — Уитни Стюарт, RDN, CDECS

Най-хубавото е, че е изключително лесен за приготвяне. Просто накиснете пресен джинджифил в гореща вода и ще получите еликсир за лечение на червата.

7. Напитка с ябълков оцет

Напитката с ябълков оцет (ACV) може да не звучи привлекателно в началото, но ползите ѝ я правят заслужаваща си да опитате! ACV съдържа оцетна киселина, която поддържа храносмилателните ензими и насърчава разграждането на храната.

Смесен с вода и малко мед, той може също да помогне за регулиране на стомашната киселинност, създавайки среда, в която добрите бактерии процъфтяват.

8. Чай от мента

Чаят от мента е успокояваща класика, която може да направи чудеса за червата ви. Известен е със способността си да отпуска мускулите на стомашно-чревната система и може да помогне при синдром на раздразнените черва (IBS), лошо храносмилане и подуване на корема.

Освен това, освежаващият му вкус го прави перфектна напитка след хранене, за да успокои стомаха ви и да поддържа усещането за лекота.

9. Куркума лате

Често наричано "златно мляко“, куркумата лате е чудесна за здравето на червата. Куркумата съдържа мощно съединение, наречено куркумин, известно със своите противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Тези качества могат да помогнат за успокояване на храносмилателната система и да подпомогнат цялостната функция на червата.

Освен това е лесно да се приготви у дома, като се използва куркума на прах, мляко и подправки като канела или джинджифил.