Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Кои са трите храни, които трябва да консумираме сурови
Автор: Екип Varna24.bg 22:44 / 17.04.2024Коментари (0)1102
©
През последните години популярността на суровите храни нарасна. Това не означава, че в балансираната диета няма място за готвени храни (всъщност е точно обратното), но консумирането на някои храни в техния натурален вид понякога е по-полезно и наистина по-вкусно.

И сготвените, и суровите храни са полезни за здравето. Това наистина зависи от вида на храната. Готвенето на храната може да унищожи някои ензими и да повлияе на някои хранителни вещества. Консумирането на някои храни в суров вид ще гарантира, че те ще запазят хранителните си вещества. От друга страна, готвенето може да увеличи смилаемостта, достъпността на някои хранителни вещества и да унищожи вредните съединения и бактерии.

В заключение може да се каже, че не е задължително едното да е по-добро от другото. Въпреки че не е лоша идея да включите сурови храни в менюто си. Те са пълни с ползи за здравето, които бихте загубили, ако ги сготвите.

Лук

Лукът е пълен с антиоксиданти. Излагането на лука на топлина намалява ползите от фитохимикалите, които предпазват от рак.

Серните съединения в суровия лук също могат да помогнат за намаляване на нивата на холестерола, като насърчават производството на инсулин и помагат за разграждането на кръвните съсиреци.  

Червени чушки

Те са нискокалорични и богати на витамин В6, витамин Е, магнезий и особено на витамин С.

Червените чушки трябва да се консумират сурови, тъй като готвенето значително намалява хранителните им вещества, по-специално витамините В и С.

Броколи

Броколите са една от онези храни, които разделят мненията за това как трябва да се консумират. Готвенето може да увеличи нивата на противораковите съединения, известни като глюкозинолати, както и да улесни храносмилането.Но със сигурност можете да се възползвате и от консумацията им в суров вид. Всъщност суровите броколи могат да съдържат до 10 пъти повече сулфорафан (силен антиканцероген), отколкото сготвените броколи.

Източник: БГНЕС








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Матури 2024 г.
Санкциите срещу Русия
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Интегриран градски транспорт на Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (425) 14%
Добре, но можеше и по-добре (410) 13%
Не се справи (588) 19%
Пълна трагедия (1632) 53%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: