Колко дни след Великден можем да ядем боядисаните яйца

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:45 / 22.04.2025
1620
За Великден обикновено се варят големи количества яйца, които след това се боядисват и украсяват. В първия ден от празника се ядат много яйца, но много се оставят в декоративни кошници на масата.

Според The ​​American Egg Board твърдо сварените яйца, които са с черупки, ще издържат до една седмица. Трябва да съхранявате твърдо сварените яйца в хладилника с черупките, ако е възможно. Черупката ще ги запази свежи за по-дълго и ще предпази яйцата от абсорбиране на всякакви миризми в хладилника.

Белените яйца трябва да се използват същия ден за най-добро качество, според The ​​American Egg Board. Ако яйцата вече са обелени, охладете ги в контейнер или затваряща се пластмасова торбичка. 

Има едно голямо изключение, за което трябва да знаете. Правилото за седем дни не се прилага за великденските яйца, ако яйцата са били навън повече от два часа или по-малко, ако денят е горещ. Никога не трябва да ядете варени яйца, които са били оставени извън хладилник повече от два часа. Както се казва в старата поговорка: Когато се съмнявате, изхвърлете го.

Как съхранявате безопасно твърдо сварените яйца?

Зависи дали сте си белили яйцата или не. Небелените яйца можете да ги съхранявате в хладилник непокрити в купа или в съд с капак. Ако сте обелили яйца, съхранявайте ги в херметически затворен контейнер за храна или найлонов плик с цип. Така или иначе, USDA препоръчва да охладите яйцата в рамките на два часа след готвенето им.

 

Можете ли да разберете дали твърдо свареното яйце се е развалило?

Разваленото яйце може да ви разболее, така че винаги е по-добре да бъдете внимателни. Ако яйцето все още е в черупката си, започнете, като забележите дали яйцето изглежда варовито или лигаво или по някакъв друг начин е "отпаднало“ по някакъв необичаен начин. След като черупката премине проверката, обелете я и я отстранете. Разваленото яйце ще излъчи неприятна миризма. Това е издайнически знак за развалено яйце! Разбира се, някои яйца отделят миризма на сяра, след като са твърдо сварени – химическа реакция, която възниква, когато яйцата са преварени – но разваленото яйце ще има отличителна миризма.

Можете ли да ядете твърдо сварени яйца след 10 дни?

Възможно е, но ще трябва да използвате по-добрите си сетива, за да проверите дали яйцето все още е безопасно за ядене. Това включва оценка на черупката и дали яйцето отделя миризма. Ако яйцето няма тези свойства, вероятно все още е годно за консумация. Но в повечето случаи вероятно не си струва риска, пише actualno.

Виж коментарите (0)

Още по темата (220):
08.05.2025 Над 500 кг месо, 25 хил. яйца и 400 кг козунаци са предадена за унищожение след проверки на БАБХ
02.05.2025 Проф. Румен Драганов: Стигаме до 2,2 млн. туристи по морето през юли и
август!
27.04.2025 Томина неделя е! Ето какво трябва да направите
26.04.2025 Утре отново се боядисват яйца
25.04.2025 Забраните на Светла събота
25.04.2025 Светли петък е! Празнуват обичани български имена
Още новини от Любопитни новини:
Шест звезди влизат в "Муха в супата"
Вирусолог: Пазете се от тези мушици, разпространяват агресивен па...
Ясна е причината за смъртта на журналиста Асен Григоров
Втора степен за опасно време утре! В две трети от страната градуш...
Директор на издателство: Младите българи изключително много четат...
Михаела Филева: Сцената е не само бягство от реалността, но и съз...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).