Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Колко отпуска ни е необходима, за да си починем пълноценно?
Автор: Екип Varna24.bg 12:50 / 08.08.2016Коментари (1)1203
© Bulfoto
Физиологическите нужди изискват поне месец без работа, за да има време организмът да се настрои, да се адаптира към промяната и да има "простор" и за почивка, коментира за БТА психологът от Института за изследване на населението и човека към БАН доц. Маргарита Бакрачева.

Чисто психологически също е необходим възможно най-продължителен период - да се усетим добре на мястото, на което сме, да обиколим интересуващите ни места, да имаме време и за релакс.

Този лукс на практика е почти невъзможен, подчинени сме на реалния живот и рядко може да си позволим сами да планираме и да си осигуряваме достатъчно свободно време, признава тя и затова препоръчва да извлечем максимума от малкото свободни дни и да се забавляваме.

Всеки трябва да отделя поне един час на ден за неща, които обича да прави, без работа и домашни задължения. Това има водещо значение за вътрешния тонус. Добре е и половината от уикенда да посветим на себе си и нещата, които искаме. Това ни дава усещането, че контролираме живота си и ни осигурява пространство за отпочиване, обяснява доц. Бакрачева.

Условието е, дори да става дума за малко време, то да е пълноценно - да знаем, че това е часът или денят, в които сме затворили вратата на работното място и домашните задължения и те остават там, заключени зад нея, докато не я отворим и се изправим пред тях с нови сили.

Именно нагласата, а не количеството време, могат да предпазят от прегряване, тъй като в повечето случаи носим всички проблеми със себе си и не ги затваряме, за да си починем от тях, коментира психологът и допълва, че истинската почивка е вътре в нас.

Добре е заниманията и изборът им да са подчинени на реалните ни желания, а не на нещата, които чакат да бъдат свършени. Някои хора са по-активни, други предпочитат да седят и съзерцават. Няма правилен и грешен модел, нито единна рецепта, важното е да да се отдадем на личните си желания и да ги следваме, коментира Бакрачева.

Независимо обаче каква е била почивката - активна, отморяваща или екзотична, след края й има нужда от няколко дни за постепенна адаптация, казва психологът.

Веднъж сме се изложили на стимулите, които ни карат да бъдем активни - опитали сме се да извлечем максимум от свободните от рутинната ни работа дни - след което изведнъж отново се втурваме във всекидневието. Това изисква енергия и ако не бъдем достатъчно внимателни към себе си, се натоварваме повече от необходимото. Затова препоръката на експерта е да си оставим няколко дни за връщане в рутинността. Така се намалява допълнителният стрес и си осигуряваме възможност да възстановим силите си и да бъдем по-ефективни в сравнение с рязкото връщане.

Съвсем нормално е с годините да намалява енергията и работоспособността, стремежа към нови стимули и доказване, обяснява още доц. Бакрачева. Тя припомня данни от изследване, станало популярно в социалните мрежи, че хората над 40 години са по-ефективни и успешни, когато работят на тридневна работна седмица. Това не означава подценяване, напротив, всяка възраст благодарение на натрупания и социален, и личен опит, внася различни елементи в упражняването на различните дейности и професии, коментира тя.

За по-добра почивка психологът съветва хората да не подхождат с нереалистични очаквания. Когато отидем някъде и очакваме външни фактори като място и хора, да осмислят престоя ни, оставаме често разочаровани. Добре е човек да разчита на себе си и това, което може да си организира сам, за да се чувства добре, посочва доц. Бакрачева.

Важно е да сме затворили каналите на стреса и, дори да проверяваме пощата си и телефонът да е непрекъснато с нас, да не забравяме, че сме на почивка, съветва психологът.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Не отпуск, а пари трябват за да си отпочине пълноценно човек. С подобаващи доходи, не ти трябва да си причиняваш стрес на организма по две седмици два пъти в годината, след като може всеки уикенд да си "почиваш" активно след работната седмица. Естествено това е свързано предимно и основно с финансови възможности, така че както обича да казва мечо Пух: "Колкото повече - толкова повече." ;)
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Парламентарни избори 2023 г.
План за възстановяване и устойчивост на България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: