Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Колоритен народен празник започна във Варна
Автор: Стоян Маджиров 13:22 / 12.04.2019Коментари (0)1731
Колоритен народен празник започна тази сутрин в Grand Mall - ХІV Национален музикален фестивал "Фолклорен изгрев“. Певци, танцьори и музиканти от цялата страна ще се състезават за наградите на пролетното издание на любимия на младите изпълнители фестивал до неделя. Популярният водещ фолклористът доц. д-р Венцислав Димов покани участниците на сцената с думите: "От тук започва изгревът, от тук започва България!“. 14-ото издание на "Фолклорен изгрев“ е под патронажа на кмета на район Младост във Варна Христо Христов.

Участници и публика аплодираха автворитетното жури с председател акад. Милчо Василев – ректор на Академията за музикално и танцово изкуство (АМТИИ) - Пловдив. В журито са още уважаваните проф. д-р Тодор Киров – декан на катедра "Музикален фолклор“ в АМТИИ-Пловдив, маестра Ваня Монева – продуцент "Фолклорна музика“ в БНР и диригент на хор "Космическите гласове на България“, и маестро Димитър Христов – диригент на Оркестъра за народна музика на Националното радио, д-р Данислав Кехайов - народен певец и диригент на Анамбъл "Пирин“ - Благоевград. В журито е и обичаният певец Ивайло Герасимов и Димитричка Кателиева – допреди няколко години дългогодишен председател на Дружеството на хореографите във Варна.

Организаторът на фестивала Марин Маринов благодари на патрона Христо Христов за трайното отношение към фолклорните събития в Район Младост, специална благодарност отправи и към зам.-кмета на града Коста Базитов, който е познавач на българската народна традиция. Марин Маринов благодари за отличните условия, предоставени от домакина.

В обръщение към участници, жури и публика зам.-кметът Коста Базитов сподели, че за него е огромно удоволствие да бъде с тях на откриването на форума, пожела попътен вятър и 7 фута под кила на фолклорния празник на територията на Варна. Той подчерта, че възвръщането към изконните благодетели на българите е радваща тенденция и поздрави Марин Маринов за приноса на фестивала. Коста Базитов поднесе поздрави от името на кмета на града Иван Портних и заключи, че Варна е отворена за културни прояви, а това, което Копривщица изостави, сега продължава във Варна.

Патронът на събитието - кметът на Район Младост Христо Христов откри официално 14-то поредно издание на "Фолклорен изгрев“ и изказа благодарности на Grand Mall в лицето на директора Иво Генов, на Марин Маринов и Община Варна, на уважаваното жури и пожела успех на всички участници, които помагат за развитието и запазването на фолклора.

"Славейче пее на калинчица, мамо, на калинчица, мамо, на тополчица“ – с тази красива песен се качиха на сцената първите участници – Детски ансамбъл от СУХНИ "Константин Преславски“ Варна с ръководители Петя Драгнева и Венелин Мутафчиев.

"Фолклорен изгрев“ е фестивал със състезателен характер за изпълнители от различни възрасти – включват се и най-малките - деца от 3-годишна възраст, и ученици от школи в читалища, частни студиа, детски комплекси, професионални училища по фолклор и музика, студенти и самодейци от народни читалища и пенсионерски клубове. Фестивалът на младостта и фолклора ще представи солови изпълнители и групи в 6 основни направления: вокални изпълнители, инструменталисти, стилизиран фолклор, стари градски песни и шлагери, танцово изкуство, фолклорни ансамбли.

Младите певци, музиканти и танцьори ще се състезават за медали, плакети, грамоти и много специални награди. Неоценима помощ на фестивала за пореден път оказва големият почитател на фолклора, кметът на район Младост във Варна Христо Христов. Той е осигурил три парични награди за фолклорна група, за индивидуален изпълнител и за изпълнение на песен от македонската фолклорна област.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Парламентарни избори 2023 г.
Почина патриарх Неофит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: