Коминочистач: Работата ми стига и до Варна, много клиенти вярват, че нося късмет

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (3)
09:08 / 05.02.2024
1435
Ако срещнеш коминочистач по улицата, ще се радваш на късмет и щастие - това поверие е разпространено в цял свят. Една от най-редките професии у нас всъщност не е на изчезване, тъй както не изчезват печките, камините и инсталациите на твърдо гориво. 

35-годишният Веселин Веселинов от Велико Търново от две години работи като коминочистач. Извършва процедурата по съвременна технология, която се практикува във Великобритания.

"Новото, което предлагаме, е почистване отдолу нагоре, с прахосмукачка, телескоп и машина, която ги върти в комина. Прахосмукачката служи, за да става почистването безпрахово. Методът е по-добър от този, който се практикува с топуза, защото топузът върти вертикално, а новата технология минава по стените на комина и остъргва отлаганията до минимум", обясни коминочистачът пред Bulgaria On Air.

Веселинов основно чисти комини във Великотърновско, но стига и до Пловдив, Варна и Бургас. Казва, че много клиенти вярват в поличбата, че коминочистачът носи късмет.

"В сезона се събират около 250-300 комина на месец. Ако е само за почистване коминът и няма запушвания, отнема по 30-40 минути. Ако е запушен - може да отнеме час-два. Много от клиентите казват: "Чакай да ви докоснем, за да ни донесете късмет и да ни върви годината", сподели още Веселин.

Образът на коминочистача става много популярен от приказките на Андерсен, той е и в основата на детската игра с карти "Черен Петър". Веселин Веселинов пък признава, че един ден ще си купи и шапка цилиндър, за да радва малките деца.

Виж коментарите (3)
Още новини от Любопитни новини:
Защо не трябва да изхвърляме тези продукти в мивката?
Петър Дочев тръгнал за питие и се оказал за три дни в Сърбия
Лили Иванова отново показа желязната си дисциплина
Мария Игнатова сама в Гърция
Беше застрашен да бъде забравен. Днес обаче...
Къде е най-безопасната позиция за монтаж на детско столче в колат...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).