Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Компютърно чудо: Вече можем да общуваме и след смъртта
Автор: Екип Varna24.bg 21:44 / 16.05.2023Коментари (0)707
©
Редица интернет компании твърдят, че могат да създадат дигитален образ, който надживява човешкия оригинал, след което остава като наследство за роднините. С помощта на изкуствения интелект технологичните фирми създават чатботове от информационни данни, които могат да пишат или дори да говорят като починалия. Други компании пък направо създават виртуални аватари - триизмерни изображения, с които опечалените могат да си взаимодействат, описва АРД новата високотехнологична бизнес ниша.

You, Only Virtual (YOV) е американски стартъп от технологичния бранш. Неговият основател Джъстин Харисън рекламира дейността на компанията си в YouTube със следния призив: "Всеки трябва да отдели момент и да се замисли какво е да загубиш някого, когото обичаш и за когото си загрижен." Харисън описва YOV като комуникационна платформа, използваща изкуствен интелект за създаването на аватари на любими хора. За да може след кончината на обичания човек, общуването с него да продължи. Колкото повече информация е налична за конкретния починал, толкова по-реалистично е изкуственият интелект да успее да го имитира. Това обаче довежда и до особени ситуации. В Южна Корея жена поръчала аватар на внезапно починалата си седемгодишна дъщеря, за да може да я срещне отново и да се сбогува с нея. След това момичето символично умряло отново. Корейската майка обяснява, че това ѝ е помогнало да овладее скръбта си.

Трудното "сбогом"

Скептиците обаче предупреждават, че опечалените могат да изпаднат в зависимост и да се свързват многократно с аватара на починалия близък. Така те по-трудно ще се примирят с мисълта, че става дума за безвъзвратна загуба. "Както опечалените ходят на гроба и говорят с починалия пред надгробния му паметник, така в бъдеще може би ще разговаряме с аватар, който дори ще може да ни отговаря с гласа на починалия, пише "Актуално". Но дали искаме подобно нещо – това трябва да реши всеки сам за себе си", казва Джесика Хезен, експерт по въпросите на етиката, правото и сигурността на цифровите данни от Университета в Тюбинген.

Виртуалното оцеляване и злоупотребите с него Нараства броят на хората, особено в САЩ, Азия и Великобритания, които напълно съзнателно планират виртуалното си оцеляване преди да са починали. Те се снимат и отговарят на въпроси за живота си. По-късно изкуственият интелект внася тази информация в аватара им. Популярно приложение на тези нови технологии, например, е аватар на починал дядо, който с оригиналния си глас продължава да чете приказки за лека нощ на внуците. Възможността за злоупотреба с данните и аватарите обаче рядко става обект на обществена дискусия. Експертката Хезен вижда проблем в това, че досега не е било регламентирано кой има право да създава аватари на починали хора. Това означава, че те могат да бъдат конструирани след смъртта на дадено лице, без да му е било искано съгласие приживе. "А подобни аватари могат да отразяват един напълно различен и изкривен образ. Или аватарите могат да бъдат използвани от хора с манипулативни цели", посочва Хезен пред германската обществено-правна медия АРД. Затова е възможно да се стигне до много неприятни ситуации. Дали в бъдеще няма да е необходимо изрично да посочваме в завещанията си, че не желаем създаването на наш аватар?

Данните ни остават в интернет и след нашата смърт

На ниво ЕС вече съществуват регулаторни предложения за изкуствения интелект. В някои от тях се споменава отчасти и въпросът за дигиталните аватари на физически лица, които са починали. Ясно е все пак, че от "цифровия живот след смъртта" печеливши ще са предимно големите компании, които събират и обработват лични данни, защото това е и метод за комерсиализация на данните, коментира пред АРД изследователката Хезен. "Всички ние в крайна сметка живеем до голяма степен в интернет и нашите данни остават там, дори и след като сме починали", предупреждава тя.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: