Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Константин Ковачев: Физическата активност е първа стъпка към по-добро здраве
Автор: Харитина Агопян 16:04 / 09.02.2024Коментари (0)1197
© Личен архив
За хората е трудно да се откъснат от вредните навици. Физическата активност е първа стъпка към по-добро здраве - гимнастиката на стол, в офиса, т.нар. active sitting, помага при успокояване на нервите и за балансиране на мускулите". Това каза Константин Ковачев, създател на метода active sitting в “Денят на Фокус" по Радио “Фокус".

Идеята на метода е да заменят лошите навици като цигари и алкохол с добри. “Това изисква осъзнатост- не трябва просто да искаш да спреш с лошите навици,  а да разбереш защо те са лоши за теб. За съжаление, сериозните диагнози са основният катализатор за спиране на пушенето и пиенето", поясни Ковачев. 

“Освен това можем да правим дихателни упражнения - например да свием устни, вдишваме дълбоко, издишаме и ако направим няколко пъти това упражнение, няма да имаме нужда от цигара. Хората, които не искат да спрат, смятат, че вредният навик им помага и не разбират, че повече им вреди, отколкото да носи ползи", добави експертът. 

Работата върху емоциите е важна, защото те водят до вредните навици.  “Вредните навици имат предимно емоционални причини. Когато имаме липси, страхове, неразположения или стрес, търсим отдушници. Цигарите и алкохола се използват като такива, защото на първо четене успокояват нервната система. Цигарите водят до по-пълно и осъзнато дишане - йогата и active sitting също разчитат на това дишане. Пристрастяващият ефект е лошата част на тютюна", разказа Ковачев.

“При алкохола съм забелязал, че хората с много изтощена нервна система получават болки по тялото - в момента, в който започват да пият, тези болки намаляват и те си казват, че това е решение. И двата навика обаче вредят сериозно на здравето в дългосрочен план. Дихателният капацитет се свива и при двата вредни навика, черният дроб се мъчи заради алкохола и д нес, защото стресът е много по-завишен от преди 10 г, на човек му се струпват много неща на главата и тялото търси къде да избие", разказа още Ковачев.

“Вирусите, които ни атакуват, допълнително допринасят за сериозните заболявания и за усложненията в някои органи. Цигарите и алкохолът отслабват имунната система и така болестите ни хващат по-лесно", подчерта той.

Инсултите и инфарктите често са причинени от емоциите страх и яд, които задействат вегетативната нервна система. “Тези две чувства трябва да бъдат овладявани, за да предотвратим, колкото можем, инсулт или инфаркт. Active sitting упражненията освобождават вагусния нерв, който контролира тази нервна система и хората се успокояват. Важно е да се движим достатъчно и да сме по-спокойни", подчерта специалистът.

“Active sitting е баланс на три системи - емоционална, физическа и биохимична.  В третата влиза храненето - добрата работа на стомашно-чревния тракт. Стресът много влияе на тази система. Трябва да усетим кои храни не ни действат добре - какво ни подува, например, и трябва да ги изключим. Можем да се консултираме с диетолог", напомни Ковачев.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Обработват тревните площи срещу кърлежи
Газови доставки
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: