Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Коронясаха го! Крал Момо ще "управлява" 5 дни
Автор: Екип Varna24.bg 15:03 / 10.02.2024Коментари (0)889
©
Кметът на Рио де Жанейро короняса крал Момо под бурни аплодисменти, с което постави началото на петдневното управление на символичния карнавален монарх, съобщиха Асошиейтед прес и АФП.

"Официално обявявам Карнавал 2024 за открит!", каза крал Момо, след като кметът Едуардо Паеш му връчи гигантски сребърно-златен ключ. Конфети полетяха в залата на кметството в квартал Ботафого, където се състоя церемонията.

Присъстваха обичайни участници в карнавала в Рио - хора, облечени като фолклорни герои, ягуари, цигани и "бате-бола" - буйни клоуни в еднакви пищни костюми, движещи се на групи. Празненствата ще продължат до 14 февруари. 

Проблемите на града сякаш са забравени. Само преди дни епидемия от денга предизвика издаването на указ за извънредно положение в здравеопазването. Издаден е и федерален указ за борба с нарастващото насилие от страна на милициите и наркотрафикантите. Всъщност карнавалът е възможност за хората временно да загърбят проблемите си. 

В четвъртък Паеш издаде указ, с който церемонията по връчването на ключа се превръща в ежегодно официално събитие и задължава наследниците му да участват в нея. През 2017 г. тогавашният кмет Марсело Кривела наруши традицията и не предаде ключа на града.

Момо, в когото тази година се превъплъщава Кайо Сезар Дутра, е натоварен със задачата да "председателства карнавалното празненство, да участва в парадите и конкурсите за костюми и да насърчава радостта на празнуващите", уточни кметството в официалния си вестник.

Бразилският министър на туризма Селсо Сабино, който също присъства на церемонията, каза, че 49 млн. души в цялата страна ще вземат участие в празненствата, което е с 6,5% повече от миналата година. Очаква се за фестивала в Рио де Жанейро да пристигнат 200 000 чужденци, предава БТА.

Училищата по самба посвещават голяма част от годината в подготовка на гигантски платформи и изработване на сложни костюми за парада пред милионите зрители - както присъстващи на Самбодрома, така и гледащи на живо по телевизията. Жури присъжда точки и определя шампиона в оспорвана надпревара.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Изграждане на Национална детска болница в София
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: