Коя е най-правилната рецепта за кисело зеле?

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
08:58 / 17.01.2024
1440
Традиционното кисело зеле е не само вкусна разядка на масата, но и истински склад за хранителни вещества. В студените сезони човек особено се нуждае от витамини, тъй като през студения период антивирусната защита на организма е значително намалена. Рискът от заболяване нараства значително. Време е да си припомним кои зеленчуци се считат за истински склад от полезни вещества, които са толкова необходими за поддържане на здравето. Това означава, че киселото зеле, което е един от най-добрите източници на витамини, ще бъде на масата не само вкусна, но и много здравословна храна. 

Защо киселото зеле е полезно? Киселото зеле е източник на витамини А, В, В4 и С, магнезий, калий, органични киселини, фосфор, желязо и калций. Много свойства, характерни за тази храна, действат положително на тялото, насищайки го с полезни вещества дори през зимата. Киселото зеле е изключително полезно за храносмилането.

Благодарение на диетичните фибри и полезните бактерии, има благоприятен ефект върху дейността на стомашно-чревния тракт. Съдържащите се в състава му пробиотици подобряват чревната функция. Млечната киселина елиминира вредните микроорганизми, а фибрите ускоряват процеса на елиминиране на токсините и предпазват от запек.

Тази храна има положителен ефект върху имунната система. Киселото зеле е източник на витамин С, който подобрява здравето и защитава организма през студения сезон. Продуктът съдържа и витамин B4, който сваля нивото на холестерола в кръвта, а това помага за намаляване на опасността от сърдечно-съдови болести. Калият, магнезият, калцият и фосфорът поддържат здравето на костите.

Как да си приготвим кисело зеле - правилната рецепта

Методът за приготвяне на традиционното кисело зеле остава непроменен от древни времена. За да приготвите кисело зеле в буркан ще ви трябва:

1 глава зеле без дръжка;

1 морков;

2-3 супени лъжици сол;

1 чаша вода;

1 лъжица захар (по желание).

Класическа рецепта за кисело зеле:

Първата стъпка е да отделите горните листа от главата на зелето. Останалите зеле и моркови нарежете на тънки ивици или ги настържете. Готовите зеленчуци трябва да се поставят в трилитров буркан и да се подредят плътно. След това е време да приготвите саламурата. За да направите това, трябва да разтворите 2-3 супени лъжици сол и 1 супена лъжица захар в чаша вода, ако желаете.

Получената смес трябва да се изсипе в напълнения буркан. Зелето ферментира за 3-5 дни при стайна температура. И след готвене трябва да се съхранява в хладилник.

Виж коментарите (0)

Още по темата (496):
23.10.2024 ПСС с важно напомняне при излет в планината!
20.10.2024 В сезона на настинките и грипа: Как да различим истинския мед?
18.10.2024 Ако страдате от този проблем, студът ще влоши положението ви
15.10.2024 Проф. Рачев: Няма нищо страшно
28.09.2024 Слънце в събота, но рязка промяна в неделя!
26.09.2024 Цената на газта пада, вижте с колко 
Още новини от Любопитни новини:
Денят на кой български светец се превръща в ден на народните буди...
Страховито вкусни изкушения за Хелоуин
Едни мечтаят да са "герои" в риалитита, други просто са "телевизи...
Има две задължителни стъпки преди да сготвим вкусен боб
Автомобилен състезател: На пътя не виждаме участъците с черен лед...
Копола ще получи най-високото отличие, което се връчва на кинотво...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).