Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Край на цветните татуировки! ЕС налага забрана
Автор: Екип Varna24.bg 10:37 / 11.02.2021Коментари (1)1146
©
Край на цветните татуировки! Заради съмнения, че са канцерогенни ЕК забранява част от боите, които се използват при изрисуването на телата. Последните промени в регламента, които Брюксел направи, вече са факт и трябва да влязат в сила през следващите месеци. Зелените и сините цветове вече са забранени и в някои козметични продукти по същата причина.

Сериозно затягане на правилата за боите за татуси ще има от 4 януари 2022 г. Причината е в рисковете, които могат да крият за здравето. Експертите смятат, че в дългосрочен план мастилото под кожата може да доведе до рак, генетични мутации, репродуктивни проблеми и алергии.

Почти всеки милиметър от тялото й е покрит с мастило. Първият татус прави, когато е на 16. А днес, 18 години по-късно, Поли Бобева е най-цветната българка. Буквално.

"Първата ми татуировка я правих в студио. Трябваше да имам позволение от родител. Тогава майка ми дойде с мен. Тя беше много щастлива, понеже аз съм артистичен човек и от малка исках да се занимавам с изкуство", разказва Поли Бобева.

Оттогава спиране няма. Повечето татуировки прави сама, а свободни места по тялото й има само там, където трудно може да достигне с иглата с мастило.

"През годините станаха над 100", признава Поли. Изчислява, че 80% от тялото й е покрито с татуировки.

А вече Поли трябва да се справи не само с мнението на хората, но и с ограниченията. Тъй като от 4 януари следващата година Брюксел сериозно затяга изискванията към боите за татуси. Заради рисковете, които могат да крият за здравето.

"Има такива научни обосновки, че в кожата се вкарват съединения, които след това се разпадат на амино- съединения, които могат да бъдат канцерогенни", обясни дерматологът д-р Маргарита Къчева, пред Нова тв.

Сигналите в системата за опасни стоки на ЕС - RAPEX, свързани с химикали в смесите за татуиране, също растат през последните години.

"В практиката в България не са срещани случаи на канцерогенен ефект, но по клинични данни такъв ефект може да има. Различните съставки – най-често металите – никел, кобалт, могат да дадат такива реакции", обясни д-р Габриела Григорова, естетичен дерматолог.

При татуирането кожната бариера се нарушава, а мастилата се абсорбират в тялото. Смесите навлизат в човешката кожа, в очната ябълка или в лигавиците. Разтворимите съставки обаче се разнасят в цялото тяло в рамките на няколко часа или дни, предупреждават от Европейската агенция по химикалите. Така опасни разтворители и токсични елементи и метали могат да проникнат с мастилото в тялото.

"Най-често това са зоните, където имаме лигавици – генитална или устна лигавица. Много често дори при татуиране около гениталната зона може да се получи токсичен шоков синдром", обясни д-р Григорова.

"Не знаем как имунитетът на кожата ще реагира. Този имунитет може да реагира веднага, може да реагира късно, може да се получи образувание, което е отговор на това, че кожата се опитва да се отърве от този чужд агент. В Германия дори беше открито, че не са използвали мастила за боди арт, а автомобилни бои. Това е нещо, което няма премахване от кожата", обяснява д-р Къчева.

Именно Германия първа реагира на опасните бои. Като забранява пигментите в зелен и син цвят. Сега регулации при цветните мастила има в 7 държави от ЕС.

"Поради цвета си имат различно съдържание на метали или различни примеси. Затова могат да дадат различна реакция", обясни д-р Григорова.

"В научната литература повече говорим за проблеми с червения цвят. За синия и зеления цвят се даде гласност, след като някои от съставките бяха забранени в козметичната индустрия. Червеният цвят е този, който най-често дава усложнения. Цветните татуировки са свързани с повече усложнения, с повече късни алергични реакции, с образувания", обяснява д-р Къчева.

За 15 години от ръцете на Веселин Замфиров са се родили хиляди цветни форми. Досега обаче никога не се е стигало до проблеми върху кожата на клиентите му.

"Имало е по-бавно заздравяване на самия татус, но дотук някакви по-фрапантни случаи, проблеми с кожата и здравето на кожата не сме имали. Не трябва прекалено силно да се нанася, за да не пробие слоя и да има разнасяне на самата боя. По принцип е доста контролиран процесът", обяснява татуистът Веселин Замфиров.

Според него за да не се стигне до усложнения, най-важно е как се създава, а след това и поддържа една рисунка върху тялото.

Производителите имат срок от около една година - да намерят заместители на част от мастилата, които крият най-сериозен риск за здравето. В списъка на забранените съставки влизат такива, които водят до канцерогенност, мутагенност, репродуктивни проблеми, както и до сериозни увреждания на кожата и очите.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
А отровните "ваксиви", с които инжектират наивниците и страхливците, те по-здравословни ли са!? Те с тези "ваксини", директно ти вкарват отрова в организма, но това Европейския съюз не го казва, а тръгнали сега за мастилата за татуировките да се притесняват...! Хахахаха. Хавама работа, смахнати хора!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: