Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Критиката на "Златна роза“ посрещна "Отчуждение“ с овации
Автор: Екип Varna24.bg 16:54 / 15.10.2014Коментари (0)1601
©
В 11 часа днес се проведе третата от серията традиционни пресконференции, отразяващи случилото се предходния състезателен ден на Тридесет и втория фестивал на българския игрален филм "Златна роза". За да отговаря на въпросите и да чуе коментарите от медии и критика, днес пред тях застана Милко Лазаров - режисьор на филма "Отчуждение".

Дебютният игрален филм на режисьора Милко Лазаров "Отчуждение" е първият български филм от 20 години насам направил световната си премиера в рамките на 70-ия международен кинофестивал във Венеция. Филмът е носител и на голямата награда на фестивала във Варшава, както и на София Филм Фест. Филмът е носител и на отличието за най-добър режисьор и най-добър дебют, както и за най-добър филм и монтаж на наградите на Българската филмова академия.

Очаквано критиката във Варна посрещна радушно "Отчуждение" и той бе определен като един от най-магнетичните филми на фестивала, представящ по абсолютно нов за българското кино начин битието на героите. Времето във филма е умишлено разтегнато и сякаш разглеждано под лупа. "Беше ми любопитно как бих могъл да направя филма по най-конвенционалния начин. Исках да представя пред зрителя какво се случва извън сюжета, който виждат. Исках да вникнат в характера на героите и да покажа как се държат те, когато сякаш не знаят, че ги снимат", сподели Лазаров.

"Отчуждение" единствен от фестивалната програма е заснет на лента. Филмът е продукция на БНТ и вече е излъчван по телевизията. Според статистиката пред малкия екран заглавието е събрало 100 хил. зрители, а по време на световните фестивални участия е гледан от 10 хил. души. Лазаров разкри, че филмът е заснет в един дубъл, в рамките на две седмици.

За "Отчуждение" именитият български актьор Любо Чаталов коментира: "Качих се на една лодка, която тръгна много бавно. Това в началото ме подразни и се зачудих дали изобщо ще стигна брега. После се отпуснах и в един момент акостирах. И това пътуване ми хареса!"

"Отчуждение" е дебют за 45-годишния режисьор. В момента Лазаров очаква отговор за финансиране на новият му идеен проект "Нанук", за който той разкри, че разказва за любовта между двама възрастни ескимоси.

В заключение Лазаров призова за обединение на българските режисьори с надежда за все повече и все по-класно българско кино. "Трябва да върнем хората в кината. Българинът отвикна да ходи на кино. Ние сме хората, които могат да променят това!"

Утре, 16 октомври, е последният ден на Тридесет и втория фестивал на българския игрален филм "Златна роза". Предстои втората част от късометражната програма, включваща две от най-чаканите заглавия, а именно "Чест" на Павел Веснаков и "Три дни в Сараево" на Николай Тодоров. Фестивалният ден ще завърши с прожекцията на "Урок", вдъхновен от истинската история от недалечното минало на учителката, обрала банка - Поля Даскалова.




Още по темата: общо новини по темата: 35
05.09.2017 »
09.08.2016 »
16.10.2014 »
14.10.2014 »
13.10.2014 »
12.10.2014 »
предишна страница [ 1/6 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Поскъпване на хранителните продукти
Парламентарни избори 2024
България в еврозоната
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: