Критиката на "Златна роза“ посрещна "Отчуждение“ с овации

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:54 / 15.10.2014
1602
В 11 часа днес се проведе третата от серията традиционни пресконференции, отразяващи случилото се предходния състезателен ден на Тридесет и втория фестивал на българския игрален филм "Златна роза". За да отговаря на въпросите и да чуе коментарите от медии и критика, днес пред тях застана Милко Лазаров - режисьор на филма "Отчуждение".

Дебютният игрален филм на режисьора Милко Лазаров "Отчуждение" е първият български филм от 20 години насам направил световната си премиера в рамките на 70-ия международен кинофестивал във Венеция. Филмът е носител и на голямата награда на фестивала във Варшава, както и на София Филм Фест. Филмът е носител и на отличието за най-добър режисьор и най-добър дебют, както и за най-добър филм и монтаж на наградите на Българската филмова академия.

Очаквано критиката във Варна посрещна радушно "Отчуждение" и той бе определен като един от най-магнетичните филми на фестивала, представящ по абсолютно нов за българското кино начин битието на героите. Времето във филма е умишлено разтегнато и сякаш разглеждано под лупа. "Беше ми любопитно как бих могъл да направя филма по най-конвенционалния начин. Исках да представя пред зрителя какво се случва извън сюжета, който виждат. Исках да вникнат в характера на героите и да покажа как се държат те, когато сякаш не знаят, че ги снимат", сподели Лазаров.

"Отчуждение" единствен от фестивалната програма е заснет на лента. Филмът е продукция на БНТ и вече е излъчван по телевизията. Според статистиката пред малкия екран заглавието е събрало 100 хил. зрители, а по време на световните фестивални участия е гледан от 10 хил. души. Лазаров разкри, че филмът е заснет в един дубъл, в рамките на две седмици.

За "Отчуждение" именитият български актьор Любо Чаталов коментира: "Качих се на една лодка, която тръгна много бавно. Това в началото ме подразни и се зачудих дали изобщо ще стигна брега. После се отпуснах и в един момент акостирах. И това пътуване ми хареса!"

"Отчуждение" е дебют за 45-годишния режисьор. В момента Лазаров очаква отговор за финансиране на новият му идеен проект "Нанук", за който той разкри, че разказва за любовта между двама възрастни ескимоси.

В заключение Лазаров призова за обединение на българските режисьори с надежда за все повече и все по-класно българско кино. "Трябва да върнем хората в кината. Българинът отвикна да ходи на кино. Ние сме хората, които могат да променят това!"

Утре, 16 октомври, е последният ден на Тридесет и втория фестивал на българския игрален филм "Златна роза". Предстои втората част от късометражната програма, включваща две от най-чаканите заглавия, а именно "Чест" на Павел Веснаков и "Три дни в Сараево" на Николай Тодоров. Фестивалният ден ще завърши с прожекцията на "Урок", вдъхновен от истинската история от недалечното минало на учителката, обрала банка - Поля Даскалова.


Виж коментарите (0)

Още по темата (35):
05.09.2017 "Уестърн“ ще открие тазгодишното юбилейно издание на "Златна роза“
09.08.2016 Избираме кои любими български филми да гледаме на открито в района на Морската градина
16.10.2014 Утре закриват "Златна роза"
14.10.2014 От "Златна роза": Документален филм е следващият проект на Иван Ничев
13.10.2014 "Живи легенди" с приходи от 700 000 лв.
12.10.2014 19 късометражни ленти влизат в пряк двубой за приза "Златна роза"
Още новини от Любопитни новини:
Нана: Не ми беше лесно да се разделя с България
Крепост, която познаваме от популярно ТВ предаване с български уч...
В Северните Родопи цъфти "цветето на императорите", което носи им...
След като уволняват Албена Михова от "Шоуто на Слави" - тя се раз...
Веселин Маринов: Страх ме е да отида в моята къща
Надежда от "Ергенът" с доста провокативни снимки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).