Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Кръст на врата – религиозен символ и моден аксесоар
Автор: Екип Varna24.bg 15:47 / 21.09.2022Коментари (0)1663
©
В по-ранни времена бижутата са използвани за демонстриране на статут, религия или материално благополучие. Сега живеем във време, когато предметите с някаква символика, включително и религиозните, не винаги са пряко свързани с първоначалното им значение.

От свещен предмет, този символ се е превърнал в декоративен елемент, който почти всеки притежава под някаква форма – колиета с кръстове или друг тип бижу, всеки им отдава собствено значение, сведено от житейските желания и натрупания опит.

Елементите с нерелигиозно значение се различават от църковните по това, че нямат разпятия върху тях. Декоративните модели са по-ненатрапчиви в правилата за носене и подаряване. Могат да се поднесат като подарък както на роднини, така и на приятели за рождени дни. За важен християнски празник – кръщене, Коледа, имен ден или друг църковен празник, е добре прието да се избира православен или католически символ. 

В съвременната история на модата първите марки, които работят с кръстове, са Christian Lacroix и Dolce & Gabbana, като в своите ревюта ги поставят за украса върху дрехи. 

Как да носите кръст?

Когато избирате декоративен кръст от сребро или злато, трябва да се съсредоточите върху собствения си вкус и препоръките на гурутата от света на модата. По правило такива бижута се допълват от различни скъпоценни камъни, кристали, декоративни стъклени или керамични вложки. Предлагат се както в много малки, така и в големи размери. Има и голямо разнообразие от цветови схеми за декоративни кръстове. Например, обикновен златен кръст може да се носи както в бизнес среда, така и в ежедневието. 

Вариантите без разпятие и религиозен символизъм са направени в свободен дизайн, който зависи само от смелостта на въображението на бижутера и художника. И правилата за това как и къде да носите такива аксесоари не са толкова строги. На мода са пръстени, обеци и цели колиета от няколко кръста. Дизайнерите украсяват закопчалки на чанти, обувки и бродират дрехи със знака. Понякога творци, като D&G или Versace, се доближават до темата за религията, извличайки от нея както символика, така и тайни значения. 

Когато купувате колие кръст, решете по какъв повод го купувате. Като знак за вяра или аксесоар за създаване на оригинални визии? 

От онлайн магазин Capino.bg ще ни дадат съвети за това как да носите модерни кръстове:

- с други висулки на една верига или няколко вериги, всяка от които има медальон – гледайте да има някаква симетрия и не носете няколко различни метала, като сребро и злато едновременно. Ориентирайте се само към единия, като среброто е все по-предпочитано, тъй като може по-лесно да се комбинира с повече висулки, а и често стои по-добре с облекло в конкретни визии

- на ухото под формата на обеца – когато имате колие с кръст, съвсем спокойно можете да го комплектовате с обеци със същата висулка. Подобна визия може да изглежда изключително стилно и ненатрапчиво, а на пазара има все по-разнообразни и подходящи за комплектоване модели

- като пръстен, на който има медальон или под формата на кръст – отново можете да си направите лесно интересен комплект от този тип бижута

- върху верижни гривни под формата на висулки – не е никак трудно да си намерите и гривничка с такава висулка, като така всичко ще ви е добре комплектовано

Колие със такава висулка е еднакво добро и дамско, и мъжко предложение. Цените на подобни украшения варират според техния размер и материал на изработка. Може да намерите както евтини, така и луксозни, дизайнерски предложения. 

Определено трябва да се внимава, когато избирате да носите подобна висулка с толкова силна символика особено ако я носите за красота, а не заради религиозна принадлежност. Това е така, защото много хора могат да объркат повода за носене на такъв тип колие, което може да доведе до грешно впечатление. 

Добре е, ако не сте религиозни и искате да носите такова бижу, да се уверите, че по него няма никакви надписи или разпиятие, които са свещенни в християнството. Ако пък все пак сте с християнска вяра, внимавайте в комбинация с какви дрехи носите този символ, защотото със сигурност ще се приеме по различен начин от обществото.

От какъв метал трябва да бъде направен кръстът?

Истината е, че няма абсолютно никакво значение от какъв материал ще бъде направен един кръст. Нито пък дали е скъп или евтин, дали е нежен или груб, дали е мъжки или дамски. Единственото, което има значение за такъв символ, е вярата. 

Един от най-предпочитаните материали е среброто. Имайте предвид, че чисто стилистически, не е добре да съчетавате различни по визия метали, за това съобразете добре избора си.

Трябва ли да бъде осветен кръста? 

Ако имате намерението да подарявате колие с такава силно символична висулка за важен празник, добре е да я осветите, преди да я поднесете, особено ако е купено за празници като кръщене. Вярва се, че подобно освещаване ще предпази бъдещия собственик на колието от зли очи, ще пречисти пътя му и енергията му. Мнозина вярват и че осветените предмети не бива да се пипат от друг освен от собственика им. Като цяло това е жест, който се приема да направите за някой много близък човек.

Възможно ли е да носите религиозен аксесоар с други бижута?

Ако вече сте купили кръст с образа на Христос или някакви други свещенни символики и надписи, спазвайки църковните закони. Тогава ще е нелепо той да виси до друг медальон под формата на буквата на вашето име или зодиакален знак. Първо, църквата и астрологията са съвсем различни стълбове. Второ, от стилистична гледна точка изглежда абсолютно грубо и неподходящо. Кръст с разпятие е единствено знак за принадлежност към вярата. В същото време е допустимо да го носите с други висулки, ако бижуто не носи специалните символики на вярата. Няма нищо лошо в комбинирането му на висулката с друга верижка с красиво камъче.

По какъвто и подов да сте решили да подарите такова колие или искате да купите за вас, имайте предвид, че добре подбраният модел може да стои изключително нежно и приятно върху женска шия. Именно за това, подобни висулки са все по-често търсени дори и от хора, които не държат на религиозното значение и символиката. Не забравяйте, че колие от този тип за подарък със сигурност е проява на уважение и истинска любов към празнуващия.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Зърнената сделка
Парламентарни избори 2024
Задържаха журналиста Димитър Стоянов
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: