Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Легендарният Орфей е погребан в Родопите?
Автор: Екип Varna24.bg 15:05 / 14.01.2024Коментари (1)2560
©
Наистина е едно магнетично място, което те зарежда с енергия…. там наистина човек се успокоява. Това сподели в предаването “Туризмът на Фокус" с водещ Ася Александрова доц. Здравко Димитров от Национален археологически институт в музей – БАН. 

Археологическата забележителност Светилището на Орфей се намира на 13 км североизточно от Момчилград, в местността Каябашъ край село Татул. 

“Светилището при Татул представлява един от най-интересните обекти в Източните Родопи, тъй като това е и един много хубав природен феномен. Това е една много силно открояваща се скала в центъра на една от малките долини в Източните Родопи, близо до Момчилград. На него се преплита история от няколко хилядолетия, тъй като още от времето на халколита, още от праисторията до късното средновековие там е било обитавано от хората. Има много различни археологически комплекси от тези всички различни епохи.   

В късния халколит там се развивала най-вероятно култова дейност, тъй като по време на разкопките, които провеждаше проф. Овчаров през 2004 до 2007 г. – едни разкопки, в които и аз участвах, се откриха цели съдове от това време. Така че това е един от най-ранните обекти изобщо в Източните Родопи като хронология. А по-късните етапи стават още по-интересни". 

Кога се появява хипотезата, че тази гробница всъщност е била светилище на самия Орфей? 

"О, това е интересен въпрос, тъй като има още от І век исторически сведения от времето на ранната Римска империя, от времето на Август и след това на един агиограф – Конон, който казва, че е в Родопите, изобщо в тракийските планини е изградено едно такова място, на което се предполага, че е бил погребан Орфей. Това са данни още от древни времена, от самите историци и на античността. Но ако говорим за учените, през 1972 г. излиза една основополагаща статия на проф. Иван Венедиков, в която той споменава, че този мегалитен паметник край Татул, той никога не е бил загубван под някакви насипи и развалини – той стърчи там, на върха на скалата, една много интересно изработена двуделна символична гробница и че най-вероятно тази двойна гробница е била, или поне се вярва, че е била гроб на легендарния Орфей. Така че теориите са още от времето на проф. Венедиков от 70-те години. После те са доразвити от проф. Александър Фол в изследванията на мегалитните паметници. Години по-късно вече там работи екипът на проф. Овчаров. Така че вече можем да го кажем спокойно 50 години в този обект се търси тази легендарна гробница на Орфей или тази, която се вярва, че е била посветена на него, което по-точно казано, може би да се съпостави със сведенията от І век, от римската епоха". 

Защо траките, за които не знаем много, толкова много са почитали Орфей и са го обожествявали? Има ли намерени артефакти, които да дават основание или да потвърждават тази хипотеза? 

"На обекта по време на археологическите разкопки се откриха, особено през 2005 до 2007 г., за три сезона се разкри цял един храм и светилище, което е оградено с една сериозна каменна стена – така, както са изграждани светилищата в гръцкия свят. Така че поне е сигурно, че с изграждането на този храм, с тази стена става въпрос за обект, който със сигурност е култов. Сега, на Орфей ли е бил посветен, или е било такова едно светилище, което траките са посещавали при други ритуали, вече това е трудно да се каже при липсата на епиграфски сведения. Но като цяло там се откриха едни архитектурни комплекси, които много наподобяват това, което Конон описва през І век, което споменах – че символичният гроб на Орфей е бил на висока скала, която е оградена с двор, и където е бил изградени и храм. Така че това, поне в Родопите, е единственото място, което донякъде, до голяма степен съвпада със сведенията от античността. И от тази гледна точка, ние съдим, че наистина хипотезите на проф. Венедиков и на проф. Фол най-вероятно са истина и могат да бъдат доказани от тези нови археологически проучвания".








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 23.01.2024 г.
0
 
 
А, защо решихте, че светилището на Орфей е в източните Родопи, кога ще започнете да проучвате (археолозите) западните Родопи? В землището на с. Любча има местност която се казва "Орфенското", там в близост е намерен и "Скарабея" който се намира в музея в гр.Смолян, има открити и др. исторически артефакти!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
Намерено е тяло на мъж край Стара Загора, има задържан
Катастрофа с президента на Иран
Трагедия с 5-годишно дете разтърси Благоевград
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: