Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Лейла Бел - жената, която трябваше да умре, преди да и е дошло времето
Автор: Екип Varna24.bg 13:48 / 05.03.2020Коментари (0)1859
© The Guardian
Личната история на 85-годишна жена от Ванкувър представи необичаен казус, свързан със закона за асистирана смърт в Канада. В обширен материал журналисти на "Гардиън" разказват историята на Лейла Бел, нейната последна битка като активист и борбата за асистирана смърт.

Лейла Бел за първи път чува диагнозата Алцхаймер когато е на 84 години. Болестта е добре позната в семейството й – майката на Бел умира от същото заболяване, като в последните си дни не можела да познае дъщеря си, която се грижи за нея.

"Спомням си колко беше ужасно да виждам влошаването на болестта, как тази жена губи всичко, всяка част от себе си без обвивката.", разказва Бел.

Диагнозата й не е толкова крайна – Бел е с начален стадий на Алцхаймер. На болестта й е нужно време, за да се развие, но понякога се наблюдават и големи скокове във влошаването на пациентите. Поради тази причина Бел решава да кандидатства за програмата за асистирана смърт в Канада. Законът в Канада, позволяващ асистираната евтаназия, има строги изисквания кои хора са подходящи. Едно от тези изисквания е кандидатстващите да могат да дадат информирано съгласие поне два пъти – един път когато са одобрени за процедурата и втори път, в деня на смъртта им. Съгласието трябва да бъде направено с ясно съзнание и преценка – нещо, което се оказва сериозен проблем за Бел.

Тя вижда ситуацията така – за да може да си отиде спокойно и без да натоварва семейството си, тя трябва да избере да умре преди да й е дошло времето. Ако чака до последния момент, когато Алцхаймерът вече е засегнал мисълта й по-сериозно, тя няма да покрива критериите, които законът изисква за информирано съгласие.

"Може би ако имах друго заболяване, от което знаех кога ще умра. Тогава лекар можеше да ми каже – остават ти още два месеца, три месеца, шест месеца. Това никой не може да ми го каже.", споделя Бел в интервю.

При Алцхаймер влошаването става постепенно. Някои пациенти години наред са с първи стадий на болестта, който почти не пречи на ежедневните им дейности. Но има случаи в медицината, когато инцидент или друг здравен проблем рязко влошават болестта.

"Ако имаше как да направя искането официално предварително, тогава нямаше да има нужда да взимам решение да умра в този момент. Аз съм принудена да реша сега, защото съвсем скоро няма да мога да го направя.", казва Бел.

Много поддръжници на асистираната смърт в Канада са на едно мнение, че условията са прекалено ограничаващи. Така, например, хора с ракови заболявания, които не засягат мозъка, често не могат да дадат информирано съгласие, тъй като медикаментите, които приемат замъгляват разсъдъка им. 

Активистите, както и Лейла Бел, настояват да бъде внесена поправка в закона с име "Поправката на Одри". Одри Паркър е жена от Халифакс, която била в същата ситуация като Лейла Бел – трябвало да умре преди да й е дошло времето от страх, че когато това се случи, тя няма да може да даде информирано съгласие заради нелечимия си рак.

Откакто законът в Канада е в сила от юни 2016 г., повече от 13 хил. души са избрали да умрат с помощта на лекар или медицинска сестра. Броят на тези, които са дали първо съгласие, но не и второ заради влошено здравно състояние, обаче, не е ясен. Тези хора продължават да страдат.  Лейла Бел взима решение да умре с достойнство и кандидатства за програмата преди да й е дошло времето. Тя е одобрена, след което казва на семейството си – деца, внуци и правнуци.

Жената избира датата на смъртта си – края на август 2019 г. Преди да почине, обаче, тя организира заснемане на историята си, което заплаща със собствени средства, като пример защо законът в Канада трябва да бъде променен.

Четири дни преди да почине, Бел организира голямо парти с всичките си приятели. Вечерта преди да почине, тя събира семейството си на голяма вечеря.

Лейла Бел умира на 28 август 2019 г., заобиоколена от семейство и близки.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: