Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Лекото протичане на ковид при ваксинираните води до други рискове
Автор: Екип Varna24.bg 21:00 / 16.08.2021Коментари (0)1989
©
При 11 хиляди души в Германия е отчетен пробив във ваксинацията, т.е. те са се разболели от коронавирус въпреки двете ваксини. Това става ясно от данните на Института "Роберт Кох". Макар на пръв поглед 11 000 да изглеждат много, за имунолога Райнхолд Фьорстер от Медицинския университет в Хановер няма повод за притеснение. "Очакваше се поне такъв брой пробиви във ваксинацията. Вече знаехме от големите имунизационни проучвания, че ваксините не предлагат стопроцентова защита", обяснява той. 

Някои участници в клиничните изследвания на ваксините също са се разболели, но те са далеч по-малко, отколкото в контролната група на неваксинираните. По информация на Института "Роберт Кох", разболелите се след две ваксини са само малка част от всички заразени. Повечето заразени или нямат поставена ваксина срещу коронавирус, или са само с една доза. 

По-засегнати са възрастните

Към момента експертите от "Роберт Кох" определят ефективността на имунизацията на 87 процента при всички възрастови групи над 18 години. И то въпреки разпространението на Делта варианта на вируса, който се смята за значително по-заразен. А ако заразените се увеличават, и имунизираните влизат по-често в контакт с вируса. Следователно Делта вариантът води, поне косвено, до повече заболявания и при ваксинирани хора. В допълнение се подозира, че мутацията намалява ефективността на ваксините. Но до каква степен това е така, все още не е окончателно изяснено.

Без значение какъв е вариантът на вируса, при хората с по-слаба имунна система съществува по-голям риск да се заразят дори и след ваксинация. Една от причините за отслабването на защитните механизми на организма може да е остаряването. Тъй като с покачването на възрастта имунната система става по-малко гъвкава, особено когато трябва да пази от непознати до момента вируси. Резултатите от това могат да бъдат няколко: ваксинацията да не е толкова ефективна, да не действа толкова продължително или изобщо да не осигурява защита.

Факторът "време"

Това, което най-вероятно важи за всички възрастови групи, е, че с времето имунизационната защита спада - броят на антителата намалява. Въпреки това организмът не е безсилен, казва инфекционистката Кристине Далке от Университетския медицински център Хамбург-Епендорф. Защитата на организма не се базира само на антитела. "Има Т-клетки и клетки на паметта, които могат бързо да повишат антителата до такова ниво, че вирусът да бъде преодолян и тялото да бъде защитено", обяснява Далке. 

Ваксинираните имат определено предимство, дори да се заразят. "Виждаме, че пробивите във ваксинацията са съпътствани от леко протичане на болестта", отбелязва Райнхолд Фьорстер. Има и тежки боледувания след ваксина, "но те са изключително редки". 

Разпространяват ли ваксинираните вируса?

Лекото протичане на болестта при ваксинираните води до други рискове: тя често минава незабелязано и болните бъркат инфекцията с коронавирус с настинка или алергия. Ето защо е интересен въпросът колко заразни са хората, които са инфектирани с коронавирус, въпреки че са ваксинирани. Някои проучвания показват, че ваксинираните носят също толкова висок вирусен товар, колкото хората, които не са били имузирани. В същото време не е ясно колко дълго този вирусен товар остава при тях на критично високо ниво - предполага се, че ваксинираните лица вероятно са заразни за по-кратък период от време.

Ваксинираните не са причината числата в Германия отново да растат, уверен е професор Райнхолд Фьорстер. Независимо от това броят на пробивите във ваксинацията през есента и зимата трябва да се следи. Те биха могли да бъдат индикация за това дали и за кого е необходима "освежаваща" доза, отбелязва "Дойче веле".



Още по темата: общо новини по темата: 14895
28.03.2024 »
28.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
22.03.2024 »
предишна страница [ 1/2483 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
Интегриран градски транспорт на Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: