Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Липсата на обслужващ персонал по курортите мъчи Гърция
Автор: Екип Varna24.bg 15:17 / 11.07.2022Коментари (0)850
© lonelyplanet.com
След години на строги ограничения, свързани с коронавируса, туристите отново се завръщат в Гърция. Хотелите, ресторантите, баровете и кафенетата обаче трудно намират отново персонал. Гърция се радва на съществен ръст на резервациите през това лято и очакванията са дори да бъдат прескочени рекордните показатели през 2019 година, когато страната спечели над 18 млрд. евро от туризма. Според гръцкия министър на туризма Василис Кикилиас дори и на фона на енергийна криза, инфлация и война, сезонът се очертава силен, информира Travelnews.bg.

Туристическата индустрия съставлява около 1/5 от гръцката икономика и осигурява работа за около четвърт от трудово заетите в страната. Тази година обаче в сектора изпитват трудности да намерят нужните служители – от необходимите 250 000 служители само за хотелите, свободни са 50 000 позиции. И това при положение, че Гърция е с най-високата младежка безработица в ЕС (почти 37% през април) и едно от най-високите нива на безработица като цяло – 12,7%.

Една от причините за липсващите служители са годините на пандемията – много чужденци, които работеха в туристическия сектор, напуснаха страната и повече не се завърнаха, обясняват местните хотелиери. Много от служителите се насочиха към други сектори, които не бяха толкова тежко засегнати от пандемията.

Това обаче далеч не е единственият проблем – за много от хората условията за работа стават неизгодни, а ръководителите на хотелите не се съобразяват с това. Служител в хотел в Пелопонес разказва, че напуска работното си място, което е заемал повече от 20 години, защото от хотела го карат да работи по 4 часа сутрин и 4 часа вечер, тоест с голяма почивка по средата на деня, което означава всекидневно допълнително пътуване от над 40 километра. На фона на скъпия бензин това ежедневно пътуване прави работата напълно безсмислена.

Условията, които се предлагат на младежите, започващи първата си работа в този сектор, също са мизерни и ги отказва бързо, обяснява още този служител, поискал да остане анонимен. Мнозина напускат и заради ниското заплащане и отиват към по-добре платени туристически дестинации като Кипър и Испания.

И така, заради липсващата работна ръка, останалите на работа ще трябва да работят още повече часове или да останат без почивен ден, и кризата ще се задълбочава, предупреждават още наблюдатели. Някои от служителите, наети през май, към края на юни вече са напуснали.

Проблемът със служителите наистина е сериозен и премиерът на страната Кириакос Мицотакис призова работодателите да повишат заплатите и да подобрят условията на работа. Туризмът се нуждае от инвестиции и в човешкия капитал – трябва да бъде атрактивен не само за туристите, но и за работещите, коментира още той по време на събиране на Конфедерацията на туризма в Гърция (SETE).

Президентът на асоциацията Янис Рецос пък коментира, че трябва да бъде правена разлика между бизнеса, който плаща данъци, осигурява работни места и икономически ръст и този, който търси лесни печалби. Реално хотелиерите предлагат добри условия за труд, заплащане и колективни договори. Проблемът е много по-сериозен за собствениците на барове и ресторанти, допълват в сектора.

От централната власт обещават решения на проблемите. Едно от тях е редовни проверки на условията на труд и санкции за нарушителите. Атина издава ударно и разрешителни за работа на бежанците от Украйна, макар че и тази мярка няма да помогне много – избягалите са предимно жени с деца или възрастни хора. Но от следващия туристически сезон Гърция ще опита да привлече в туристическия сектор хората от бежанските лагери и от трети страни.



Още по темата: общо новини по темата: 859
14.08.2023 »
08.08.2023 »
10.07.2023 »
08.07.2023 »
10.06.2023 »
01.11.2022 »
предишна страница [ 1/144 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
България в еврозоната
Кабинетът "Денков - Габриел"
Издирват 17-годишно момиче от Дупница
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: