Лодка от Троянската война акостира във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:20 / 28.06.2010
796
Със салюти от оръдието на ветрохода Pinta Varna във Варненския залив бе посрещната 6,5-тонната лодка "Одисей" - точно копие на плавателен съд от бронзовата епоха. "Одисей" акостира на Морска гара с петима души на борда, четирима украинци и варненецът Теодор Роков. Експедицията по река Дунав и Черно море, от Регенсбург - Германия, през Белград и Констанца до Варна, продължи 20 дни, сподели на родна земя варненският археолог.

Малко преди Свищов силен дъжд почти залял лодката и се наложило екипажът да слезе на брега, но по-продължителният престой, от три дни, бил на канала Черна вода - Констанца, където пътешествениците чакали да бъде отворен изходът. Основният извод за мен е, че с това плаване доказахме, че такъв тип плавателен съд без кил плава еднакво добре в различни условия - на река и в морски води, независимо от вятър, дъжд и силно вълнение, коментира Теодор Роков.

Той разказа, че древните моряци вероятно са се справяли още по-добре поради свикналите с удобствата и лукса днешни техни колеги. Например в Свищов екипажът слязъл на брега, основно за да не се намокрят багажът и дрехите им. Археологът каза още, че лодката е точно копие на древен плавателен съд от XIII - XII в. пр. Хр., а негово единствено изображение можело да се види в храма в Карнак, Египет.

Край египетския бряг в тези предисторически времена се е състояла голяма битка с участието на оцелели от Троянската война морски народи, поясни Роков. Плавателният съд е изработен в Одеса, Украйна от дълбък дъбов дънер, а на носа и на мачтата има изображения на щъркелова глава, най-вероятно символизирала "прелета" от север на юг на древните мореплаватели.

Експедицията е осъществена с помощта на казашката общност в Украйна и има вероятност да продължи още на юг по българското крайбрежие. Засега е сигурно обаче, че "Одисей" ще зимува в България. Екипажът с капитан Игор Мелник бе посрещнат и от родни казашки представители, подготвили специална програма за гостите си в близкото до Варна село Казашко. Тази сряда от 11 часа се предвижда и нарочна пресконференция по повод експедицията в Археологическия музей.

Източник: Днес +


Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Най-отровната риба в света: Всеки нейн шип има по две отровни жле...
Бричката: Кола, произведена през 2015 г. е възможно да замърсява ...
Валери Славчев от група "Хоризонт": Нека не се неглижира българск...
Тъжна вест от Парка за мечки край Белица: Отиде си 33-годишният Ч...
Защо е трудно да убием муха, дори и с вестник?
Не посягайте към тези храни и коремът ви вече няма да се подува


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).