Любим варненски диригент и музикант празнува днес

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:24 / 14.02.2024
2616
Известният диригент, композитор, аранжор и инструменталист Страцимир Павлов празнува днес рожден ден. Маестр Павлов е роден във Варна, завършва кларинет, композиция и оркестрово дирижиране в СМУ "Добри Христов".

Произведенията му са изпълнявани от много български солисти и от "Камерен оркестър" с диригент Йордан Дафов. Отличен е с наградата "Най-талантлив млад автор" на Съюза на българските композитори. От 1996 г. живее и работи в САЩ, където получава бакалавърска степен по пиано и композиция от UCA и магистърска степен по дирижиране.

През този период е удостоен с множество награди от престижни американски конкурси. От 2002 г. е музикален директор и диригент на Оперния театър в Литъл Рок, Арканзас. Ръководи Университетската опера и е главен диригент на три църковни хора. Дирижирал е над 40 заглавия (опери, мюзикъли и шоу програми). Води летни академии за млади оперни певци. Концертирал е в Карнеги хол – Ню Йорк, Сиатъл – Вашингтон, Лос Анджелис – Калифорния и др. През 2007 г., съвместно с Анн Котард, създава в Литъл Рок първото частно музикално училище за оперно и сценично майсторство.

През същата година е и премиерата на последната му творба, композирана за американска публика. През 2008 г. се връща в България и за краткото време оттогава досега попълва биографията си с още много творчески изяви. Освен като диригент и инструменталист той е автор на аранжиментите на всички коледни песни на концерта, както и музикален продуцент на проектa "Деси Тенекеджиева и приятели". 

Маестро Павлов е диригент на младежкия симфоничен оркестър на НУИ "Добри Христов" Варна.


Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Защо не трябва да изхвърляме тези продукти в мивката?
Петър Дочев тръгнал за питие и се оказал за три дни в Сърбия
Лили Иванова отново показа желязната си дисциплина
Мария Игнатова сама в Гърция
Беше застрашен да бъде забравен. Днес обаче...
Къде е най-безопасната позиция за монтаж на детско столче в колат...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).