Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Лют спор около "най-древната пирамида" на Земята и твърдението, че е на 27 000 години
Автор: Петя Кузева 17:11 / 19.12.2023Коментари (0)908
©
Това беше една от най-сензационните научни истории за 2023 г. Изследователи заявиха, че Гунунг Паданг в Западна Ява, Индонезия, е най-древната пирамида в света и може да е на повече от 27 000 години. 

"Най-старата пирамида в света", построена преди 27 000 години, не е направена от хора, твърдят археолози", ви разказа и "Фокус" преди дни. 

Такава древност би била безпрецедентна. Стоунхендж и най-старите пирамиди в Египет са само на няколко хиляди години, докато предишният рекордьор, каменните монументи Гьобекли тепе в Турция, се смята, че е на около 11 000 години. 

Но Гунунг Паданг може да е повече от два пъти по-възрастен от тези древни мегалити, казват авторите в статия в Archaeological Prospection. 

"Доказателствата от Гунунг Паданг показват, че напредналите строителни практики вече са били налице, когато селското стопанство може би все още не е било измислено", твърдят те. 

Твърдението влезе в заглавия по целия свят, но оттогава доведе до ожесточена реакция от страна на много археолози, които казват, че нито едно от доказателствата, представени от екипа, не оправдава заключенията им за безпрецедентната древност на Гунунг Паданг. Те твърдят, че селището там вероятно е било построено само преди 6000 до 7000 години. 

"Данните, които са представени в тази статия, не дават никаква опора за окончателното му заключение – това, че селището е изключително старо. И все пак това е причината за заглавията", каза Флинт Дибъл, археолог от Кардифския университет. "Много съм изненадан, че този документ беше публикуван такъв, какъвто е". 

Негодуванието оттогава принуди редакторите на Archaeological Prospection да започнат разследване. 

"Разследването разглежда опасенията, повдигнати от трети страни относно научното съдържание на нашата статия. Ние сме активно ангажирани с разрешаването на тези опасения", призна миналата седмица основният автор на статията – геологът проф. Дани Хилман Натавиджаджа от Националната агенция за изследвания и иновации на Индонезия.

Споровете бяха подхранвани от откритието, че документът е бил коригиран от спорния британски писател Греъм Хенкок. Той твърди, че някога сложна древна култура, впоследствие унищожена при космически инцидент, е донесла наука, технологии, земеделие и монументална архитектура на примитивните хора, населили света след последната ледникова епоха. Гунунг Паданг може да бъде пример за тяхната "ръчна работа", предположи той в поредицата си в Netflix, Древен апокалипсис. 

Повечето учени осмиват тези идеи. 

"Той се позовава на митове, фантастични и често неправилни интерпретации на археологически обекти", каза геологът Марк Дефант. 

Или както Бил Фарли, археолог от Държавния университет на Южен Кънектикът в Ню Хейвън, заяви: "Теория, според която група древни мъдреци са ни научили на всичко, което знаем, опростява историята до грубо ниво и също ограбва коренното население от твърдението, че са са развили своя собствена древна култура и сложни занаяти". 

Натавиджаджа каза пред Observer миналата седмица, че смята идеите на Хенкок за "разумна работна хипотеза". 

Сгушен сред бананови палми и чаени плантации, на над 900 м над морското равнище и на 75 мили южно от Джакарта, Гунунг Паданг се състои от поредица от каменни тераси, разположени на върха на изгаснал вулкан. Фрагменти от керамика предполагат, че мястото е на няколко хиляди години. 

Въпреки това, ученият и неговият екип твърдят, че чрез използването на радар, проникващ в земята, е станало ясно, че под основната сграда има няколко по-дълбоки слоя, създадени от човека, като най-долният от тях– втвърдено ядро от лава – показва признаци, че е бил "щателно изваян". 

Екипът съобщава, че почвени проби, извлечени от материал, пробит от хълма дълбоко под мястото, са датирани на възраст от 27 000 до 16 000 години, като по-късните добавки се смятат за около 8 000 години. Екипът заключава, че Гунунг Паданг носи ясни доказателства, че изграждането му може да бъде проследено назад до 25 000 години или повече, във време, когато планетата все още е била в последния ледников период. 

Но твърдението беше опровергано от Дибъл и други учени. Те посочват, че Натавиджаджа и неговият екип не предоставят доказателства, че заровеният материал е направен от хора. Те казват, че може да е на повече от 20 000 години, но вероятно е с естествен произход, тъй като няма доказателства за каквото и да е човешко присъствие - като фрагмент от кост или артефакт - в почвата. 

"Ако отидете в Уестминстърския дворец и пуснете ядро на седем метра в земята и извадите проба от почвата, може да го датирате на 40 000 години", каза Дибъл. "Но това не означава, че Уестминстърският дворец е построен преди 40 000 години от древни хора. Това просто означава, че там долу има въглерод, който е на 40 000 години. Изключително е, че този документ беше публикуван". 

Натавиджаджа защити работата на екипа си.

"Наблюденията, които формират крайъгълния камък на нашето изследване, са подкрепени от щателен анализ на експозицията, изкопни стени, проучвания за пробиване на ядка и интегрирани всеобхватни геофизични проучвания", каза той пред Observer. 

Това не е прието от други изследователи. "Това твърдение включва извършване на огромен, огромен скок от данните, които имат, които в най-добрия случай са интригуващи, до огромно заключение за пирамида, заровена дълбоко под земята", каза Фарли. 

"Той е наистина, наистина слаб и мисля, че е много разумно този документ да бъде разследван. Не беше достойно за публикуване и нямаше да ме шокира, ако в крайна сметка бъде оттеглен", добави той.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Катастрофа с президента на Иран
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Матури 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: