Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Люта чушка "български дух" атакува световните пазари
Автор: Екип Varna24.bg 11:59 / 09.11.2022Коментари (0)598
©
Всичко, което правим, го правим с голяма любов. Всеки ден чушките ни карат още повече да горим в това, което правим. Черпим вдъхновение от всякъде. Светът е доста бързо променящ се и всеки ден излиза нещо ново. Лютите чушки имат приложение в кулинарията, в козметиката, в медицината. Това ни вдъхновява, защото виждаме и предизвикателство. Например, да видим дали може да се комбинира люто със сладко, дали можем да започнем да правим хранителни продукти, хранителни добавки. Така ще навлезем в нови сегменти. Това каза Славена Родинова, собственик на "Люта ферма", в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Роселина Петкова. 

В началото компанията започва работа с над 300 сорта чушки, но сега са по-малко, сподели събеседничката. "Защото през годините разбрахме вкусовете и предпочитанията на хората. Има чушки с изумителен вкус, не само лютивина. Към момента отглеждаме над 70 сорта".

"Тук, в България, любимият сорт е "халапеньо". Тя не е типична за страната ни и е мексиканска чушка, но не е много люта. Хората започват да познават все повече сортове чушки, не само шипката, която е най-популярна". 

Фермата разработва в продължение на осем години нов сорт чушки. Следват две години на лабораторни изследвания и тази пролет сортът вече е получил международен сертификат, че е записан във всички световни книги, като името на сорта е "български дух", разказа Родинова.

"Много вълнуващ момент бе получаването на този сертификат, защото село Страшимирово, където е нашата ферма и където създадохме този сорт, беше наредено до мексикански и американски университети, в които множество учени се занимават само със създаване на нови сортове. В България максималната лютивина, която вирее, е до 30 000 сковила, а ние създаваме чушка близо 1 млн. сковила. За нашите четири сезона, за нашата почва и климат това не е нещо стандартно и е наистина причина за гордост".

Вече има интерес, както от чужбина, така и от България. Разработен е нов продукт със сорта "български дух", който скоро ще се появи на пазара. Сортът ще се продава  под формата на хранителен продукт, семена, разсад и прясна чушка.

В момента компанията си партнира с Полша и с Китай, разкри собственикът на "Люта ферма". "Тази година започнахме, като за работата в Китай ни помага фактът, че нашите продукти имат история, а там това е изключително високо ценено. В Полша ни помага това, че продуктите ни са изключително иновативни и различни и почти нямат аналог на това, което правим в световен мащаб. Ние правим продукти само от чушки, не слагаме в тях допълнително нито други зеленчуци и плодове. Залагаме само на вкуса и лютивината на конкретен сорт люта чушка".

Относно веригите на доставки и проблемите със забавянето гостенката каза, че през последните години това е било сред основните проблеми, както и покачването на цените на транспорта. 

Компанията съществува официално от 2016 година, като това е изцяло семеен бизнес, каза още Родинова. "За щастие лютата култура, лютите продукти в световен мащаб стават все по-популярни и модерни. Интересът към лютия вкус се засили и благодарение на пандемията, когато хората останаха вкъщи, започнаха да експериментират в кухнята и лютото бе един от най-предпочитаните вкусове". 

За продажбите по време на пандемията Родинова каза, че във всяко лошо нещо има и нещо хубаво и е важно да можеш да се адаптираш. При нас продажбите скочиха доста нагоре.

Това, което се прави във фермата, за да се справи бизнеса с настоящите кризи, е да се оптимизират работните процеси, което до голяма степен помага в това да отскочим да се адаптираме и да продължим успешно напред.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Изграждат нов реактор в АЕЦ "Козлодуй"
Парламентарни избори 2024
Бюджет 2024
Заловиха рекордно количество хероин на Капитан "Андреево"
Северна и Южна Корея
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (417) 14%
Добре, но можеше и по-добре (392) 13%
Не се справи (573) 19%
Пълна трагедия (1608) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: