Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Мачу Пикчу в Перу ще помага да се проучи българският Перперикон
Автор: Екип Varna24.bg 12:54 / 04.04.2023Коментари (0)634
© проф. Овчаров
"Тайнствената история на Америка отново ме зове. Ето, че след голямото ми пътешествие в Мезоамерика през 2017 г., на 6 април 2023 г. поемам към Южна Америка в джунглите на Боливия и Перу и към високите върхове на Андите. Този път цел е великата цивилизация на инките – Наска, Куско и, разбира се, бляскавата им планинска цитадела Мачу Пикчу.", съобщи проф. Николай Овчаров.

"Още преди четвърт век нашите журналисти нарекоха разкривания от мен скален град в Родопите Перперикон "българския Мачу Пикчу". Междувременно голяма част от него бе проучена чрез мащабни разкопки, финансирани от българската държава. И вече е толкова известен, че водещи световни учени като видния британския изследовател Филип Кар-Гом наистина го нареждат в своите класации до прочутия град на инките. Сега предстои да се видят приликите и разликите между двата скални града, отдалечени на хиляди километри един от друг.", допълва той.

"Читателите знаят, че във времето, когато не проучвам прекрасните археологически паметници в България, обичам да пътешествам по света. Разбира се, водещо в моите пътувания е изучаването на миналото на различни народи. Това ме отведе в забравените градове на кхмерите в Камбоджа, по следите на първите хора в Танзания и Кения, край великолепните храмове на Индия, Китай, Виетнам, Бирма, Шри Ланка и на редица други места. А в много от тези случаи тези пътешествия се превърнаха в пътеписни книги, разказващи за различните човешки култури.", пише археологът.

"Именно такава бе публикуваната през 2019 г. книга "Индиана Джоунс в храма на ягуара", водеща читателите сред паметниците на невероятната цивилизация на маите в Мезоамерика – днешните държави Мексико, Гватемала и Хондурас. А сега предстои да се срещна и с другата велика американска култура – тази на инките. И се надявам от това да излезе още една интересна книга.", отбеляза професорът.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: