Магнитна буря предизвика проблеми в авиацията

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:47 / 08.02.2024
920
Слънчево изригване предизвиква радиозаглушаване в Австралия и Азия. Те засягат и честотите, използвани в авиацията. Продължителното слънчево изригване освободи голямо изхвърляне на коронарна маса във вторник, което след това се насочи към Земята.

Според Space.com облакът от гореща плазма е летял със скорост от над 400 км/сек, пише nova.cz, цитирана от bTV. 

Такива изригвания могат да доведат до геомагнитни бури, които от своя страна предизвикват прекъсвания на комуникациите и дори могат да доведат до повреда на някои съоръжения.

Според уебсайта Daily Mail от Югоизточна Азия и Австралия са получени съобщения за прекъсвания на радиовръзките. Те засягат и честотите, използвани за комуникация, например от транспортните самолети.

 

След силна геомагнитна буря: Облаците със слънчева плазма достигнаха Земята

Това може да предизвика сбой в комуникационните системи

"Засегнатите са предимно хора, които разчитат на GPS услуги, особено на големи географски ширини, както и някои земеделски производители и всички, които използват безпилотни самолети", обясни физикът Тамита Сков.

Националната океанска и атмосферна администрация на САЩ оценява прекъсването като умерено. Прекъсванията на сигнала могат да продължат десетки минути. Тя обаче твърди, че не е имало геомагнитна буря. Съществува обаче 45% вероятност прекъсванията да се повторят през следващите дни.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Един японец в българско село, където го води любовта му към родни...
Знаете ли къде се намира най-дългият бар в света?
Кейт Мидълтън с първа изява след диагнозата
Наша актриса стана жертва на известен онлайн сайт за дрехи и аксе...
Красива репортерка на Нова телевизия слага край на кариерата си
Тази звездна двойка е на път да изненада всички


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).