Максим Бехар: PR специалистите трябва да умеят да използват преимуществата на изкуствения интелект, но да не забравят за опасностите

Автор: Живко Кръстев
Коментари (0)
14:46 / 25.01.2024
936
Българската асоциация на PR агенциите – БАПРА, активно участва в Конгреса на Световната PR организация във Варшава, където приехме принципи за етично поведение при използването на изкуствен интелект. Това каза PR експертът Максим Бехар в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“. 

БАПРА е първата пиар асоциация, която превежда и започва да прилага тези принципи.  

За PR специалистите е много важно да умеят да използват преимуществата на изкуствения интелект, но и да знаят къде се крият опасностите от това, подчерта Максим Бехар. "Винаги трябва да имаме едно наум, да проверяваме съответната информация, да правим справка. Може да се окаже, че 80% от информацията е неточна. Алгоритъмът на различните софтуери взима и неща, които във времето са били публикувани, но те не са били верни или точни“, обясни експертът.  

Той постави и въпроса за авторските права на създадените от изкуствения интелект текстове. "Един софтуер може да вземе текст от научна публикация или статия на човек, който притежава авторските права върху нея. Затова трябва да проверяваме много внимателно дали даден цитат, факт или позиция, мнение, визия не са взети буквално отнякъде, за да бъдем на сигурна страна от гледна точка на авторските права“, поясни Максим Бехар.  

Според него предимствата от използването на изкуствения интелект са безспорни и надвишават значително рисковете. "Той вече може да прави графичен дизайн, да променя снимки, да прави реклами не по-зле от добри графични дизайнери. Възможностите на изкуствения интелект тепърва започват да се развиват и ние трябва да свикваме с това и да го усвояваме“, категоричен бе Бехар.  

Благодарение на изкуствения интелект информацията може да бъде споделяна по-бързо и събирана по-лесно.  

"Смятам, че изкуственият интелект в момента надгражда това, което ние получихме в социалните медии – моментална, светкавична комуникация, която може да бъде измервана. Сега всеки може да поиска мнение върху мнение, може да спори, да опонира, да се намеси, да защити своята позиция или да се извини. Това, което се случва, е велико и то рефлектира много рязко върху комуникацията между хората и ги прави по-добри, въпреки целия хейт и омраза, който е едва около 10-15%. Другото е радост, споделяне и прави отношенията между хората и самите хора по-добри“, смята Бехар. 

PR експертите влияят върху общественото мнение. Етиката, честността, почтеността, лоялността са изключително важни качества в PR бизнеса. "Това е причината на 26 януари заедно с БАПРА да направим събитие, посветено на етичните рискове, които носи изкуственият интелект. Ще говори и моята приятелка Кристина Форсгард от Финландия. Двамата с Кристина в момента пишем книга – "Силата на доверието“. Всичко, което ще си говорим утре, ще бъде описано в книгата много подробно, с мнения на около 50 топ PR експерти от целия свят за това как те виждат рисковете от изкуствения интелект и какво те правят в своите компании“, сподели PR експертът.  

Книгата се очаква да излезе през май тази година.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Емилия разбули мистерията
Мащабна слънчева буря удари Марс, НАСА засне "полярните сияния"
Руска астроложка прогнозира безпрецедентен успех за три зодиакалн...
Новият мъж на Виктория Петрова е красив и богат бизнесмен
Насекомо, което пренася вируси като денга и зика, трайно се е уст...
Българин покани любим актьор от сериала "Туин Пийкс" да гостува у...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).