
ЗАРЕЖДАНЕ...
Маслините ви са твърде солени? Надупчете ги с вилица на 2-3 места, залейте ги с вряла вода и вижте какво ще се случи | ||||||
| ||||||
Препоръките за бедно на сол хранене имат слаби изгледи за успех, докато се отказваме само и единствено от "видимата" готварска сол. По този начин се пропуска най-важният източник - промишлено произведените и готовите хранителни продукти. Всъщност само минимална част от консумираното количество готварска сол идва от солница, докато 80 % от дневно приеманата сол се намира "скрита" в готовите хранителни продукти. Маслините са носители на големи количества сол. Те са част от групата на храните, съдържащи изключително голямо количество от подправката. А обезсоляването е лесен и практичен начин не само да не се отказваме от тях, а и заедно с това да не увеличим значително консумацията на сол. За обезсоляването на маслините има един универсален варианта. За да не станат сухи обезсолените маслини, те се надупчват с вилица на 2-3 места. Слагат се в съд и се заливат с вряла вода. Оставят се да престоят една нощ и са готови. Някои хора предпочитат след този процес да съхраняват маслините в буркан или съд с капаче, пълен с вода, в хладилника. Ако маслините са с високо съдържание на натрий и са прекалено солени, след обезсоляването се заливат със зехтин или олио и така се съхраняват в хладилника. Олиото и зехтина от маслините може да се използва многократно след това, за следващите дози. Освен това, мазнината се овкусява прекрасно от маслините и може да се използва за салати. За доброто съхранение на маслините може да се приготви и марината, позволяваща тяхното консумиране в продължение на месеци. Марината за маслини Продукти: 1 буркан маслини (250 гр), 1 с.л сух босилек, 2 с.л ябълков оцет, 4 с.л зехтин. След процеса на обезсоляване маслините се изцеждат от течността. В съда, в който ще се съхраняват, се изсипват последователно босилекът, оцетът и зехтинът. Капачката се поставя и се завинтва здраво. Разклаща се енергично около 20 секунди, докато босилекът покрие всичко, а оцетът и зехтинът се смесят добре. Маслините се съхраняват в марината до пълно изяждане, пише gotvach.bg. |
Ако днес имаше местни избори във Варна? | ||
Аз съм гласувал/а за кмета и отново бих го подкрепил/а (78) | 27% | ![]() |
Аз НЕ съм гласувал/а за кмета, но бих го подкрепил/а (25) | 9% | ![]() |
Аз съм гласувал/а за кмета, но вече не бих го подкрепил/а (36) | 12% | ![]() |
Аз НЕ съм гласувал/а за кмета и отново не бих го подкрепил/а (155) | 53% | ![]() |
За контакти:
тел.: 0888 53 26 24
novini@varna24.bg