Масова грешка: Пържени яйцата в олио

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:38 / 15.04.2025
1079
Приготвянето на перфектните бъркани яйца е задача, която само на пръв поглед изглежда проста. Въпреки това, както твърди главният готвач Николай Саричев, има редица тънкости, познаването на които ще ви помогне да постигнете съвършенство в това ястие - то ще стане не само вкусно, но и полезно.

Тънкости при приготвяне на пържени яйца

"Основната тайна е без пара! Много хора са свикнали да приготвят бъркани яйца под капак, но според експерта това е сигурен начин да се получат воднисти белтъци и преварени жълтъци. Оставете яйцата да "дишат", за да постигнете идеалната текстура", казва специалистът.

"Размерът има значение. За да сготвите три яйца, изберете тиган с диаметър най-малко 32 сантиметра. Това ще осигури равномерно разпределение на протеина и ще предотврати образуването на неапетитна слуз. Не бързайте! Разбийте яйцата в топъл, не горещ тиган. Твърде високата температура ще доведе до изгаряне на белтъка и ще остави жълтъка суров. Умерената топлина е ключът към равномерното изпържване", казва специалистът.

"Използвайте само масло! Забравете за слънчогледовото олио – то може да развали вкуса и консистенцията на яйцата, което да доведе до изгаряне на белтъците. Маслото ще придаде на ястието деликатен, кремообразен вкус и ще предотврати изгарянето. Пържените яйца в слънчогледово олио не са правилният вид пържени яйца. Протеинът ще изгори, а не ще се изпържи", казва готвачът.

Експертът препоръчва да експериментирате със солта. Някои хора предпочитат да посолят маслото преди пържене, а други добавят сол в тигана, като се стараят да не докосват жълтъка, за да запазят идеалния му вид.

Експертът казва още: "Когато избирате тиган за бъркани яйца, обърнете внимание на следните параметри".

Диаметър: За три яйца оптималният диаметър е поне 32 сантиметра. Това ще гарантира, че протеинът е равномерно разпределен и ще предотврати изгарянето му.

Дебелина на дъното: Дъното трябва да е умерено дебело, за да може съдът да загрява бързо и да разпределя топлината равномерно.

Незалепващо покритие: Това ще предотврати залепването на яйцата за тигана и ще улесни прехвърлянето им в чиния, съветва actualno.com.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Мартина разкри мръсните игри в "Ергенът"
Винаги перфектен на вкус и визия ориз, с помощта на един малък тр...
Нови драми и скандали разтърсват "Ергенът"
Веско Маринов скочи на Фънки
След скандален развод най-мразената актриса стана майка за втори ...
Дивна: Открих нови страни от себе си, много се вълнувам


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).