Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Международен фестивал на творчеството стартира във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 09:40 / 03.08.2010Коментари (0)1671
© Varna24.bg
Във Варна стартира международен фестивал на творчеството "Роза Мира" - Панаир на творчески идеи, предаде репортер на Varna24.bg. Театър «Ланжерон», един от организаторите - това са Галина Панибратец - режисьор от гр. Одеса, и Юрий Бондарев - актьор, Заслужил артист на Украйна. Те като творчески тандем са "идеолозите" на Фестивала. Имат богат опит като участници и организатори на подобни прояви. Другите организатори са "Турекспо-Варна" АД, като дългогодишен организатор на корпоративни мероприятия, имащи значение за града, прие идеята за Фестивала, защото осъзнава липсата на подобна проява във Варна.

Основна цел на Фестивала е представянето на творчески постижения на художествени колективи и солисти от различни страни. Регламентът на Фестивала е разпространен в Русия, Украйна, Македония, Сърбия, Италия, Франция, Полша, Румъния, Молдова. Поради дългия основополагащ период, това стана доста късно и попречи на някои формации да планират времето и да разчетат възможностите си, за да участват на първото издание на Фестивала. Организаторите имат уверението им, че с радост ще приемат поканата за следващата година.

"Получихме информация, че в някои страни участието на подобни фестивали се ползва с подкрепата на Европейската комисия. Това ни мотивира още повече, тъй като участието на много от младите хора на фестивал във Варна ще бъде и първото им запознаване изобщо с България. Освен това, Фестивалът има и възпитателна цел - за изграждане на нови отношения между младите граждани на обединена Европа, в дух на доверие, приятелство и толерантност. По този начин се създават условия за общуване и възникване на партньорски отношения с творци и колективи, работещи на територията на община Варна, за съвместни творчески проекти и културен обмен", разказват организаторите.

Някои от мероприятията, включени в програмата на Фестивала, ще се проведат на територията на Университетските ботанически градини в Св. Константин и Балчик. Те са насочени към екологичното възпитание на участниците и са под надслов "Една планета - обща отговорност". Акциите в различните дни имат различни наименования: "Природата на България - световна съкровищница", "Екология на душата", творчески Flash Mob Action, работилница "Природни фантазии". Намеренията на  организаторите са да развиват Фестивала в това направление - насочване вниманието на международната общественост към екологичните проблеми на планетата със средствата на изкуството.

През тази година не се предвиждат конкурси в различните жанрове. Всички участници - колективни и индивидуални изпълнители, ще се изявят пред Съвета на експертите на сцената на Младежки дом - Варна на 3 август 2010, от 10 до 18 ч. Гала-концертът ще бъде от 18 до 20 ч. на 6 август 2010. Входът е свободен.

Участниците в първото издание ще бъдат около 90 - младежки формации от Русия и Украйна. Възрастта на участниците е от 10 до 25 години.

1. Студия за декоративно-приложно творчество «Фантазия»
Ръководител: Елена Воронкова, Одесса, Украйна
2. Елена Яворская - художник, персонална изложба, Одесса, Украйна
3. Андрей Боцул - инструментален жанр, соло, саксофон
Ръководител: - Георгий Зуб, Харков, Украйна
4. Колектив за съвремени и бални танци «Триумф»
Ръководител: Ирина Балагула, Харков, Украйна
5. Образцов хореографски колектив «Smile»
Ръководител:: Ирина Сердюк, Харков, Украйна
6. Лариса Диденко - естрадна хореография, соло
Ръководител: Сергей Диденко, Харков, Украйна
7. Дует «Слобожаночка» - естраден вокал, Театър на естрадната песен «Ertonal movement»
Ръководител: Ирина Коржавых , Харков, Украйна
8. Оксана Тарнополская - академичен вокал, соло
Театр на естрадната песен «Ertonal movement»,
Ръководител: Ирина Коржавых, Харков, Украйна
9. Виктор Кандыба - соло, естраден вокал, Театър на естрадната песен «Ertonal movement»
Ръководител: Ирина Коржавых , Харков, Украйна
10. Денис Непочатов - соло, естраден вокал, Театър на естрадната песен «Ertonal movement»
Руководитель: Ирина Коржавых, Харков, Украйна
11. Дует «Атаман» - естраден вокал, Театър на естрадната песен «Ertonal movement»
Ръководител: Ирина Коржавых , Харков, Украйна
12. Училищен театър на модата «Елит»
Ръководител: Олга Шумкова, Екатеринбург, Русия

На 4 август 2010 в 14,00 ч. в пространството пред зала "Пленарна" на община Варна ще бъде открита художествена изложба на творци от няколко жанра - платна на млада украинска художничка, произведения на батик, декоративни предмети от стъкло, под надслов "Светът, за който мечтая".

В подготвителния период и в оперативната ни работа получаваме подкрепата на Община Варна, Генералното консулство на Република Украйна във Варна, Посолството на Република България в Украйна, Генералното консулство на Република България в Одеса, Генералното консулство на Република България в Екатеринбург - Русия.

Организаторите ще положат усилия, за да бъде постигнато високо ниво на първото издание на Фестивала, за да стане той традиционен. Те се надяват Фестивалът да се превърне както в празник, така в ново пространство за комуникация и популяризиране на достойнствата на град Варна като фестивален град, като територия на творчеството и реализирането на международни екологични проекти.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: